Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem egy szokványos ünnep volt az idei március 15.

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 23. 11:23

„Leírhatatlan érzés aszfaltúton harckocsival menni. Mindannyiunknak először adatott meg életében” – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Tóth András százados. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsi-zászlóaljának megbízott törzsfőnöke – a március 15-ei rendkívüli időjárási helyzet következményeinek felszámolása érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként – Bátorságért Érdemjelet vehetett át a belügyminisztertől.

A tatai dandártól csaknem száz, a harckocsi-zászlóaljtól pedig 19 katona vett részt a március 15-ei, rendkívüli időjárás okozta katasztrófahelyzet felszámolásában. A munkával töltött hosszú hétvégén hat T−72-essel és egy harckocsi-vontatóval segítettek a tatai „tankos" katonák. Parancsnokuk, Tóth András százados, a zászlóalj megbízott törzsfőnökének munkáját Bátorságért Érdemjellel ismerte el Pintér Sándor belügyminiszter. A kitüntetést a százados – két másik katonatársával együtt – a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság értékelő és feladatszabó értekezletén vehette át a héten.

1595951181

„Megtiszteltetés volt. Bár ez a kitüntetés nemcsak az én munkámat minősíti, hanem az egész dandárét. Az összes «klapkás» katonáét, akiket ebbe a feladatba bevontak. Azt gondolom, hogy mindenki megérdemelte volna. Külön köszönöm a zászlóalj katasztrófavédelembe bevont katonáinak, hogy a tudásuk legjavát nyújtva hajtották végre ezt a feladatot" – mondta Tóth András.

A századostól megtudtuk azt is, hogy őt március 15-én, hajnali 4 óra 30 perckor értesítették, hogy a kialakult helyzet miatt be kell mennie a laktanyába. Néhány órával később a lánctalpas technikai eszközök már el is hagyták a telephelyet, s megkezdték a segítségnyújtást. Elsősorban az M1-es autópályán és környékén hajtottak végre műszaki mentési feladatokat, illetve sok embert is a harckocsizók szabadítottak ki a hófúvástól teljesen betemetett autópályáról.

1595951181

„Nem egy szokványos ünnep volt idén március 15-e. A zászlóaljnál nincsen olyan katona, aki hasonlót átélt volna. A már nyugdíjasoktól hallottuk, hogy a ‘80-as évek közepén volt egy hasonló, nagyon komoly hóhelyzet, amikor be kellett vonni a mentésbe a lánctalpasokat is. Ám azóta sem" – mondta Tóth százados, hozzátéve: nagyon jó érzés aszfaltúton harckocsival közlekedni, a katasztrófavédelmi feladatba bevont összes „tankos" katonának ez most adatott meg első alkalommal. Ugyanakkor nagyon veszélyes is volt így haladniuk, hiszen az úton álló személyautók és kamionok között csak nehezen fértek el.

„Amikor havas az út, akkor a harckocsi lánctalpa nem tud kárt okozni az aszfaltban. Amikor viszont elolvad a hó, már nem szabad ráhajtanunk a műutakra. Éppen ezért a katasztrófavédelmi feladat végeztével több harckocsinkat is trélerrel kellett visszaszállítani a laktanyába" – árulta el Tóth András százados.

Fotó: Tóth László, Petrovics Renáta és Jóri András (BM-OKF)