Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem feledhetjük a Don-kanyarban elesetteket

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2020. január 11. 11:01

A Don-kanyarban elesettek egyszerre voltak hősök és áldozatok – hangzott el a veszprémi helyőrségi templomban, január 10-én.

1596074725

A „királynék városában" települt katonai szervezetek az MH 54. Veszprém Radarezred szervezésében emlékeztek meg a doni katasztrófa áldozatairól. Szedmák Péter hadnagy, az ezred kommunikációs tisztje beszédében elmondta: a 200 ezer fős hadseregből mindössze 85 ezren maradtak életben.

1596074725

„A magyar történelem legnagyobb katonai tragédiája során nem maradt hazánkban olyan család, amelyik ne veszített volna el egy apát, egy testvért, egy fiút. Egyszerre voltak áldozatok, és hősök; kikről évtizedeken keresztül nem lehetett beszélni, emlékük mégsem homályosodott el. Az utókor kötelessége a megemlékezés: sosem feledhetjük el azokat, akik a mínusz negyvenkét Celsius-fokos hidegben is kötelességüket teljesítve, bátran szálltak szembe a többszörös túlerőben lévő ellenséggel" – fogalmazott a kommunikációs tiszt.

Az elesettek lelki üdvéért Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész mondott imát, figyelmeztetve az egybegyűlteket arra: noha manapság nem kell életünket áldozni a hazáért, minden pillanatban küzdeni, és szolgálni kell érte.

1596074726