Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország növeli a hadiköltségvetést

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 12. 15:18

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Nap március 12-én megjelent számából megtudhatjuk, hogy Németország növeli a hadiköltségvetést, továbbá az is kiderül, hogy Magyarország sajtója aggódik a hazai gazdaságért, mondván a ránk kényszerített fegyverkezés és költekezés nélkül is inog már helyzetünk.

A Népszava külpolitikai rovatában „Az orosz veszedelem – és a magyar viszonyok"  címmel jelent meg egy cikk, amelyben olvasható: „Kezdik már külföldön is világosan látni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia ziláltsága és különösen a magyar viszonyok züllőtsége milyen erősen csökkenti Ausztria-Magyarország külső hatalmát. De azt is fölismerik, hogy épp ez az egyre lefelé haladó züllőtség könnyen háborús veszedelem okává lehet."

Az orosz hadi készülődések rémítgetik Németországot és Ausztria−Magyarországot. Németországban felismerték, hogy az orosz hadsereg leküzdhetetlen, ezért Németország azt szeretné, hogy „az Osztrák-Magyar Monarchia döntő intézkedéseket tegyen a hadsereg fejlesztése érdekében, márpedig ezeket az Osztrák-Magyar Monarchia jelenlegi súlyos pénzügyi helyzetében nem tudja a politikai viszonyok ziláltsága folytán sem megteremteni."

A Pesti Hírlap külpolitikai hírösszefoglalója a Balkáni események címmel indít, közvetlen utána jön a katonai rovat, mely a trónörökös részvételével megtartandó nyári hadgyakorlatról tudósít, de a formálódó szövetségi rendszerek is felbukkannak benne. „Az idei nyári hadgyakorlatokat Nagyvárad környékén fogják megtartani és ez alkalomból sok ezredet összpontosítanak a városban. A hadgyakorlatok során nevezetes vendége lesz Nagyváradnak és pedig Károly Ferenc József főherceg, a leendő trónörökös, aki május 1-től kezdődően alezredese lesz a 39. gyalogezrednek, amely ezred a 37. 38. 101. ezredekkel együtt Nagyváradon lesz összpontosítva."

Az újság továbbá tudósít a formálódó szövetségi rendszerekről is, ezúttal Olaszország céljait emeli ki. „…minden jel arra mutat, hogy Olaszország azon igyekszik, hogy külön szövetséget hozzon létre Anglia, Németország és Olaszország között abból a célból, hogy ez a három hatalom akadályozza meg, hogy Oroszország feketetengeri flottáját a Dardanellákon átvigye és Franciaországgal és Görögországgal egyetemben befolyását Kis-Ázsiában nagyobbítsa. Berlini diplomáciai körökben ilyen tervről semmit sem tudnak."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595968514

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle