Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzeti képesség-ellenőrzés az egyik KUB alegységnél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. szeptember 14. 18:41

Az alakulat előtt álló kiemelt hazai és nemzetközi feladatokra készültek az elmúlt időszakban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. Emellett az elmúlt héten az alakulat egyik, KUB légvédelmi rakétafegyverzettel felszerelt alegységének nemzeti képességfelmérését, azaz NATEVAL-ellenőrzését is végrehajtották.

1596019834

A Magyar Honvédség vadászrepülőgépei is segítették a győri katonák felkészülését és az ellenőrzést. A JAS-39 Gripen típusú vadászrepülők meghatározott forgatókönyv szerint, hol baráti, hol ellenséges légi tevékenységet szimulálva közelítették meg Győr légterét, ezzel támogatva az alakulat kiképzési programját.

A felkészülésen és a képességfelmérésen az ezred egy viszonylag kisméretű, vegyes légvédelmi rakétacsoportosítással (KUB és MISTRAL alegységekkel, harcvezető és tűzirányító központtal) légvédelmi rakéta oltalmazási feladatot látott el – a nemzeti képességfelmérést azonban csak egy KUB alegységnél hajtották végre, a csoportosítás többi eleme a másfél hét múlva kezdődő többnemzeti gyakorlatra készült.

1596019834

A felmérés során az MH Összhaderőnemi Parancsnokságról, illetve annak alárendelt alakulataitól érkező ellenőrök különböző területeken (hadművelet, erők védelme, logisztika) vizsgálták a kijelölt KUB alegység szövetségi és nemzeti előírások szerinti felkészültségét, a képesség rendelkezésre-állását és valós helyzetét.

Maga a képességfelmérés két részből állt: a katonák egyéni felkészültséget vizsgáló demonstrációból, valamint egy komplex forgatókönyv szerint lebonyolított alkalmazási fázisból.

1596019835

Előbbi keretében – írásbeli tesztek és gyakorlati feladatok segítségével – ellenőrizték a légvédelmi rakéta szakbeosztású katonák szakmai képességét, illetve felkészültségét. Az alkalmazási fázis két intenzív napja során pedig az ellenőrök által összeállított forgatókönyv alapján vezették le azt a harcászati mozzanatsorozatot, amely a felmérés alapjául szolgált. A gyakorlat alatt összetett, műveleti, logisztikai és erők védelme képességeket vizsgáló eseményeket játszottak be – számos alkalommal történt, hogy a rendszer stressztűrő képességének értékelése érdekében egy időben többet is -, melyre az egyes katonáknak, illetve az alegységnek reagálni kellett.

A képességfelmérés hetének végén az ellenőrzés vezetője, Szűcs Pál ezredes, az MH ÖHP megbízott légierő haderőnem főnöke az ezred vezető állománya, valamint az érintett KUB alegység tevékenységének és ellenőrzött területeinek képviselői előtt ismertette az ellenőrök által összegzett tapasztalatokat.

1596019835

Szűcs ezredes elismerően szólt a végrehajtókról, akik végig motiváltan és megfelelő szakértelemmel végezte feladatát az ellenőrzés során. Ugyanakkor kiemelte, a meglévő képességek szinten tartásához, valamint annak fokozásához, elengedhetetlen a folyamatos, magas szintű kiképzés, az ismeretek bővítése.

Az egy hetes képességfelmérés zárásként Szűcs Pál ezredes – az ellenőrzés során nyújtott kiemelkedő helytállásáért – elismerő oklevelet adományozott Fürh Gábor főtörzsőrmesternek és Csurkó Viktor törzsőrmesternek.

1596019835

A képességfelmérés mellett a KUB NATEVAL-ra történő felkészülés lehetőséget adott a kijelölt személyi állománynak arra is, hogy a szeptember közepén kezdődő, kéthetes, szlovákiai többnemzeti gyakorlatra is készüljön. A „TOBRUQ LEGACY 2016" légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton több mint 100 győri katona képviseli majd hazánkat.

1596019835