Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi környezetben fejlesztik tudásukat a fiatal katonák

Szöveg: Zsiros Tamás törzszászlós |  2019. március 17. 11:31

Az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei és az MH Altiszti Akadémia altiszt-jelöltjei közösen vesznek részt a GEO MRE ROT IX 19-03 elnevezésű gyakorlaton a Többnemzeti Összhaderőnemi Kiképző Központban (Joint Multinational Readiness Center), a németországi Hohenfelsben, március 1-21. között.

1599200148
A gyakorlat a georgiai 43. Lövész Zászlóalj és a velük együtt készülő Amerikai Tengerészgyalogos (USMC) tanácsadók afganisztáni missziós felkészítésének záró mozzanata, keretében pedig közel száz magyar fiatal ismerkedik a nemzetközi szerepvállalás követelmény és feladatrendszerének alapjaival.

A magyar katonák a felkészítések során részt vesznek minden olyan alapkiképzési foglalkozáson, amelyen a misszióba készülő erők is. Ez a nemzetközi környezet az angol nyelv gyakorlása mellett a szakmai ismeretek fejlesztését, a NATO-műveleti eljárások készség szinten történő elsajátítását is lehetővé teszi, valamint a többnemzeti környezetben való tevékenységek gyakorlására is megfelelő alkalom.

1599200148
A honvédtiszt- és altiszt-jelöltek megismerkedhettek a kiképzés során a rendszeresített technikai eszközökkel borulási- és vezetési tréningen, majd további ismeretekre tettek szert a házilag készített robbanóanyagok és a rögtönzött robbanó eszközökkel kapcsolatosan. Idén először a 1-4. Lövész Zászlóalj ellenerő elemeivel is lehetőség nyílt közös felkészítésen és gyakorlaton való részvételre, amelyek magukba foglalták többek között a konvoj feladatokat, az összeköttetés felvételt, valamint a közös rajtaütések gyakorlását.

Az alegységek felkészítése után a gyakorlat következő részében a szakaszszintű begyakorlás lesz a kiemelt feladat, amelyet már a kijelölt georgiai alegységekkel közösen fognak elvégezni. Ennek során a saját tábor üzemeltetését és annak mindennemű vezetését, irányítását, valamint a nemzetközi alegységekkel járőr feladatokat, ellenőrző áteresztő pontok üzemeltetését, a személy és a gépjármű átvizsgálást fogják gyakorolni a magyar résztvevők.

1599200149
A szerző felvételei