Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Szöveg: Földházi Enikő százados |  2019. július 23. 9:12

Amerikai kollégáikkal cseréltek tapasztalatot az MH 25. Klapka György Lövészdandár tüzérei és tűztámogatással foglalkozó szakemberei július 16-18. között Tatán.  

1599206411

Kézi Rudolf őrnagy, a tatai dandár 101. Tüzérosztályának törzsfőnöke elmondta, hogy a rendezvényre az Egyesült Államok nemzetközi katonai oktatási és kiképzési programja (IMET-program) részeként került sor, és a Magyar Honvédségben most először tartottak katonák a katonáknak („Mil-to-Mil" rendszerű) tüzérszakmai műhelyt. A rendezvényen a tatai dandár tüzértiszti és -altiszti állománya mellett részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tűztámogató szakterületen dolgozó katonái is.

A háromnapos eseményre az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderőnemébe tartozó 173. Légiszállítású Dandártól, az olaszországi Vicenzából érkezett Adam DeMartin törzszászlós és Travis Stoddard főtörzsőrmester a tatai dandárhoz, hogy megismertessék a magyar kollégáikat az amerikai tűztámogatási rendszer tervezésével (Fire Support Planning) és a célkezeléssel (Targeting Methodology).

Az amerikai tüzérek kiemelték, hogy a magyar katonák nyelvi felkészültsége és szakmai tudása egyaránt kiváló: a három nap alatt élénk eszmecsere folyt a tüzérséghez kapcsolódó témákban, amelynek köszönhetően amerikaiak és magyarok egyaránt új ismeretekkel gazdagodtak. DeMartin törzszászlós és Stoddard főtörzsőrmester emellett kiemelte, hogy a fogadtatás nagyon barátságos volt, a tataiak szinte családtagként kezelték őket. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a szakmai eszmecsere sikeres volt. Az alakulatnál a közeljövőben további hasonló rendezvények is várhatók, a tüzérség előtt álló nemzetközi gyakorlatokra és a technikai fejlesztésekre történő felkészülés keretében.

1599206411

Fotó: Petrovics Renáta