Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Népszerű a katonai pálya

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. október 24. 9:54

Több mint húsz alkalommal népszerűsítették idén külső helyszíneken a katonai pályát az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai.

Egyre több fiatal érdeklődik a katonai pálya iránt Bács-Kiskun megyében. Októberben két pályaválasztási kiállításra, Kecskemétre és Kiskőrösre is meghívták az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársait; mindkét helyszínen sorban álltak a gyerekek és a szülők a toborzók pavilonja előtt. Durgó Tamás százados, az iroda vezetője, Kollár Ernő főtörzsőrmester, katonai igazgatási altiszt és Szűcsné Hatvani Klaudia közalkalmazott egy igencsak szemléletes adattal jellemezték az érdeklődést: csak a Magyar Honvéd magazinból mintegy nyolcvan kilót vittek magukkal a diákok.

A kecskeméti iroda munkatársainak tapasztalata szerint egyre több gyerek konkrét, célratörő kérdésekkel keresi fel őket. A nyolcadikosok általában ahhoz kérnek tanácsot, hogy milyen középiskolában érdemes továbbtanulnia annak, aki később katona szeretne lenni, a végzős középiskolásokat és a már korábban érettségizetteket pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Altiszti Akadémia felvételi követelményei mellett a szerződéses katonai szolgálat feltételei is érdeklik. A kérdéseikből egyértelműen látszik, hogy régóta érdeklődnek a katonai pálya iránt, a legtöbbjük az internetnek köszönhetően, vagy barátai és ismerősei révén már bizonyos ismeretekkel is rendelkezik a honvédségről. Előfordul olyan is, hogy a gyerekek helyett az osztályfőnökök, az iskolák igazgatói keresik fel a toborzókat − ők a diákok órán összeírt kérdéseire kérnek választ.

1595943616

Látva a diákok érdeklődését, az iroda munkatársai a Bács-Kiskun megyében található valamennyi középiskola igazgatójának levélben ajánlották fel, hogy amennyiben igény van rá, szívesen adnak a helyszínen tájékoztatást a honvédségről, a szerződéses katonai szolgálatról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és az altiszti akadémiára történő jelentkezés feltételeiről. Több iskolából a válaszlevél is megérkezett, már csak a rendhagyó osztályfőnöki órák időpontjainak az egyeztetése van hátra. A megye főiskolái is örömmel fogadták a toborzók megkeresését, Durgó Tamás százados szerint februárig úgy húsz-huszonöt oktatási intézménybe tudnak majd elmenni. A személyesen feltett kérdéseken túl a katonai pálya iránt érdeklődők a www.hadkiegeszites.hu internetes oldalon is sok hasznos információt találhatnak.

Fotó: A szerző felvételei