Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria: az ENSZ BT megkerülésére biztatnak francia értelmiségiek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 24. 11:08

A nyugati országoknak sürgősen be kell avatkozniuk Bassár el-Aszad diktúrája és az iszlamista fundamentalizmus ellen a vérontás megállítására Szíriában – írták neves francia értelmiségiek a Le Monde című napilapban október 22-én közzétett felhívásukban.

Az aláírók, Bernard-Henri Lévy és André Glucksmann filozófusok, valamint Bernard Kouchner volt külügyminiszter és Jacques Béres ismert francia sebész – aki a harcok kezdete óta többször is járt Szíriában – úgy vélik, hogy Szíria demokratikus jövője határozott fellépést követel.
Szerintük Franciaországnak és az Egyesült Államoknak a lázadók demokratikus csoportjainak felfegyverezésével kellene semlegesíteni a városokat és a falvakat bombázó légierőt, erősítést és reményt adva azoknak az alavitáknak, beleértve egyes hatalmi köröket is, akik meg akarnak szabadulni az állam élén álló bűnözőktől – fogalmaznak az aláírók.
A francia értelmiségiek a szíriai felkelők körében egyre nagyobb befolyással bíró iszlamista veszélyre is figyelmeztetnek.

Igen, egyre több a szélsőséges a szíriai ellenzékben. Igen, vannak olyan külföldi dzsihádisták, akik a felkelők sorait erősítik. Igen, ez a néhány ezer fanatikus, nacionalista vagy külföldről érkezett öngyilkos merényleteket hajt végre, amiket el kell ítélni – hangsúlyozzák az aláírók, akik a nyugati országokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésére is felszólítják, amelyet az orosz és kínai vétó lebénít. Szerintük bármilyen szövetség igazolható a vérontás megállítására a szíriai városokban. A be nem avatkozás, miközben folytatódik az ártatlanok mészárlása, ezzel szemben a legrosszabb üzenetet hordozza magában és mindenekelőtt a Nyugat-ellenes érzelmeket erősíti – írják a francia értelmiségiek.