Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs lehetetlen! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. november 11. 10:53

Az amatőrök foglalkoznak a stratégiával, a profik a logisztikával – tartja a régi katonamondás. Kétségtelen, hogy manapság sikeres művelet és működő haderő egyaránt nem létezne megfelelő logisztikai képességek nélkül.

Az MH Anyagellátó Raktárbázis parancsnoka, Kolonics Attila ezredes a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán fegyverzeti szakon végzett 1987-ben. Korosztálya több tiszttársához hasonlóan számos helyőrségváltást élt át, 1998-ban került az akkori Szárazföldi Parancsnokságra. Pályafutásának következő fontos állomása a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt, ahol haditechnikai menedzser szakon végzett, ezt követően vált az üzemanyag szakterület vezetőjévé, illetve ahogy ő fogalmaz: „kétsapkás logisztikussá". Az iraki missziós kiküldetés után, 2008 és 2012 között a NATO amerikai stratégiai parancsnokságán teljesített szolgálatot logisztikusként és doktrínafejlesztőként. 2013-tól az akkor megalakult MH Logisztikai Központban kapott beosztást, mint általános hadtápfőnök-helyettes, az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) irányítását pedig 2016-ban vette át.

A NATO szabványosításért felelős munkacsoportjában immár tíz esztendeje tevékenykedő szakember emlékeztet: korábban a hadsereg volt az, amely a szabályzórendszereit illetően a logisztika, a szállítmányozás szakterületén élenjárónak számított, mára azonban ez a helyzet megváltozott. Napjainkban már inkább a katonák vesznek át szabályzókat és szabványokat a polgári szférából. Ugyanakkor azt is fontos tudomásul venni, hogy a katonai logisztikának nem csupán békeidőben kell működőképesnek maradnia, s mindez olyan eljárásokat és módszereket is igényel, melyek civil szemmel talán elavultnak tűnnek. Márpedig a logisztikusnak akkor is biztosítania kell az ellátást – akár papírral és tollal folytatva a munkát –, ha az ellenség elektronikai hadviseléssel „kiüti" a számítógépeket.

Bár az ezredes nem szívesen rangsorolja az MH ARB képességeit, s ha lehet, kerüli a más haderőkkel való összehasonlítást is, de tény, hogy vannak olyan eredményeik, amelyek nem kevés büszkeségre adnak okot. Ilyen például a Németországgal – 2007 óta egyre szorosabb együttműködésben – fejlesztett, ömlesztett hajtóanyagok tábori raktározását és feltöltését lehetővé tévő rendszer (Bulk Fuel Installation – BFI). Nem meglepő tehát, hogy a Trident Juncture 2018, illetve a Capable Logistician 2019 hadgyakorlaton egyaránt NATO-szintű nemzetközi elismerést vívtak ki az MH ARB üzemanyagos katonái.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én megjelenő számában!