Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Nincsenek problémák, csak kihívások”

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. március 5. 6:17

„Feladatokban bővelkedő és eredményes évet zárt az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, de idén még komolyabb kihívások várnak a szervezetre” – hangzott el a parancsnokság éves értékelő és feladatszabó értekezletén, amelyet március 4-én, pénteken tartottak a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában.

1596009907

Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka beszédében azt mondta: az általa vezetett szervezet eredményesen végezte el a 2015. év feladatait. A feladatok között megemlítette, hogy a parancsnokság tavaly folytatta az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztését, a katonai igazgatás megújítását és a már kialakult szervezeti struktúra megszilárdítását. Eközben folyamatosan biztosította a toborzást, illetve az érdekvédelmi, kegyeleti, a katonai igazgatási és adatfeldolgozási feladatok végrehajtását. Kiemelt feladatnak nevezte a toborzást, nagy hangsúlyt fektetve a különböző fesztiválokra, rendezvényekre, internetes közösségi oldalakra: e feladatba bevonták a különböző katonai szervezeteket és a vezénylőzászlósokat is. Munkájuk eredményeként – az elmúlt évekhez képest – jelentősen növelni tudták a honvédségbe jelentkezők számát: csaknem 900 szerződéses és közel 600 önkéntes műveleti tartalékos katonával kötöttek szerződést 2015-ben.

1596009907

Az idei feladatok közül Vanyur Tibor kiemelte, hogy új toborzómódszereket kell keresni, hogy még több embert érhessenek el, hiszen a honvédségbe jelentkezők létszámát növelni kell. A legsürgősebbnek a gépjárművezetők képzését nevezte. Hangsúlyt kell fektetni az önkéntes tartalékos rendszer további fejlesztésére és az önkéntesek létszámának növelésére. Ugyanakkor továbbra is keresni kell a takarékosság lehetőségeit, például a honvédségi ingatlanok jobb kihasználásával.

A rendezvényen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök elmondta: a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a toborzásra és főként annak sikerességére. Mint fogalmazott, elvárja például, hogy rugalmasabban kezeljék az újonnan jelentkezők felvételét, csökkentsék a procedúra idejét. A jelentkezőkre azért is szükség van, mert a honvédelmi tárca tervei szerint új alapokra helyeznék a jövőben a tartalékosok képzését a területvédelmi elvek alapján. A vezérezredes kihangsúlyozta: szükség van a katonákra, ezért fokozni kell a toborzást. Ennek érdekében meg kell találni azokat a módszereket és eszközrendszereket, amelyekkel hatékonyan lehet megszólítani a fiatalokat, és a későbbiekben bent lehet tartani őket a rendszerben. A vezérezredes hangsúlyozta, hogy leginkább hatékony és minőségi munkára van szükség, amelynek eredményeként tudatos toborzást és pályára irányítást lehet megvalósítani. A hadkiegészítő parancsnokság munkájával kapcsolatban megjegyezte: az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végeztek, amiért köszönet jár, ugyanakkor még a 2016-os esztendő is rendkívül nehéz lesz.

1596009908

A beszédeket követően az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár és Bélavári Miklós százados (MH HKNYP) által összeállított katona-zenekari kvintett ismert katonadalokkal és népszerű slágerekkel szórakoztatta a megjelenteket. A zenekar nem ismeretlen a parancsnokság munkatársai előtt, hiszen már több rendezvényükön felléptek.

A rendezvény végén elismeréseket adtak át a parancsnokság munkáját segítő katonai és civil szervezetek képviselőinek, illetve díjazták munkatársaikat is. A 2015. évben végzett eredményes munka elismeréseként az Együttműködésért-díj katonai fokozatát az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet kapta; a díjat Dr. Lengyel Attila orvos ezredes, intézetvezető főorvos vette át. Az Együttműködésért-díj polgári fokozatát pedig az Egri Vármúzeum kapta. Az „Év alegysége 2015" díjat a Toborzó és Érdekvédelmi Osztály kapta.

1596009908

Fotó: Rácz Tünde