Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nívódíjas lett a KEMPP

Szöveg: Gyergyói Zsolt |  2016. június 30. 7:12

Idén a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely (KEMPP) kapta a Fejér Megyei Építőipari Nívódíjat. A KEMPP dr. Görög István nyugállományú ezredes szakmai irányítása mellett nyerte el jelenlegi arculatát, amellyel kiérdemelte az építészszakma elismerését. Ebből az alkalomból beszélgettünk a Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével.

1596015952

A pákozdi Katonai Emlékpark egy regényes sorsú létesítmény. Az ’50-es években még katonai gyakorlótér volt, melynek sarkán állították fel azt az obeliszket, ami a mai napig jelzi a Magyar Honvédség első és győztes csatájának fontosságát. A terület 1992-ig az államé volt, majd átadták Pákozd önkormányzatának. A településnek nem volt pénze arra, hogy fenntartsa, üzemeltesse, később pedig, hogy rendbe tegye az emlékhelyet, amelynek folyamatosan romlott az állaga. 1998-ban, a pákozd-sukorói csata 150. évfordulóján azonban komoly igény merült fel arra, hogy a helyszín méltó emlékhellyé váljon. Végül az évfordulós ünnepség után a Honvédelmi Minisztérium és a környékbeli települések támogatásával a Honvédség és Társadalmi Baráti Kör vette gondozásába az emlékhelyet. A szervezet fő feladatának továbbra is az ifjúság honvédelmi nevelését tekintette, így első lépésként az akkor meglévő múzeum tetejére egy előadótermet és egy kiállítótermet építtetett. Ezután egyre nagyobb igény támadt a múzeum és emlékhely szolgáltatásai iránt, így folyamatosan, különböző helyszínekkel bővült a terület. Lényegében a 2007-ig tartó tervezési időszak alapozta meg azt a fejlesztést, amit a Fejér Megyei Építőipari Nívódíjjal ismertek el a különböző alapító szervezetek − tudtuk meg az ügyvezetőtől.

1596015952

De pontosan mivel is érdemelte ki az elismerést a KEMPP? „Ebbe a nagyon szép pannon tájba nem illeszthető be semmilyen hivalkodó épület. Az obeliszken kívül semmi se emelkedik a fák szintje fölé, így nem próbál uralkodni a látképen, azaz sikerült egy nagyon arányos épületegyüttest létrehozni. A másik érdeme a létesítménynek, hogy nemcsak a pákozdi csatát mutatja be, hanem felöleli a Magyar Honvédség teljes történetét 1848-tól napjainkig. További elismerést váltott ki, hogy a mívesen megvalósított létesítmény karbantartására is folyamatos figyelmet fordít az üzemeltető" − fogalmazott Görög István.

1596015953

„Néhány év alatt évi 10 ezerről 50 ezerre nőtt az idelátogatók száma. Mindez folyamatos fejlesztés nélkül nem valósulhatott volna meg. A következő fejlesztési ciklusban további épületet is tervezünk. Kellene egy aktivitási zóna, és kellene a második világháborús bemutatóhely. A forrást még keresi a szervezet, de bízunk abban, hogy 2020-ra elkészül majd a hiányzó épület a hiányzó kiállítással, egy biciklis pihenő és egy kalandpark is. A szolgáltatásokat is szeretnénk fejleszteni, a továbblépéshez azonban szakemberek, folyamatos továbbképzése és rendszeres megújulás kell. Nagyon sikeres a Hazafiság Iskolája nevű program, aminek már az 5. tanéve is lezárult. Ennek keretében eddig 15 ezer iskolás és háromezer tanár járt itt egy egész napos, 16 helyszínt érintő komplex foglalkozáson, amelynek a középpontjában a fiatalok hazafias nevelése áll. Szeretnénk a diáklétszámot évi 6 ezerről 8 ezerre emelni" − mondta Görög István.

1596015953

Fotó: Rácz Tünde

Címkékelismerés