Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári feladatözön a Kiképző Központban

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2013. július 24. 11:09

Finiséhez érkezett a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) békefenntartó misszióban részt vevő magyar kontingens 37. váltásának felkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban.

Július 18-án – a felkészítés záróakkordjaként – a katonákból és rendőrökből álló állomány komplex záró gyakorlat keretében adott számot a négy hét során elsajátított ismeretekből. A felkészített váltás a tervek szerint szeptemberben utazik ki a műveleti területre és kezdi meg szolgálatát.

1595957457

Ezzel egy időben harmadik hete folyik a központban az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Magyar Kontingens és az UNFICYP Parancsnokság Törzstiszti Csoport 2013. szeptemberi váltóállományának missziós célfelkészítése. A kiképzési rendezvény 2013. július 15-étől nemzetközi jelleget öltött, ugyanis ekkor csatlakozott a felkészítéshez a Magyar Kontingens részét képező szerb váltóállománya.

A kiképző központ életében ezt már bátran nevezhetjük hagyományos eseménynek, hiszen a szerb katonák 2010 óta immár hetedik alkalommal vesznek részt a szolnoki felkészítésén. Az első héten a szerb állomány részére koncentráltan hadszíntér-ismereti, híradó- és járőrfelkészítés foglakozások kerültek levezetésre, a második héten – 2013. július 22-25. között – pedig az MH BHK táborfalvai kiképzőbázisára kitelepülve a magyar állománnyal közösen részt vesznek a felkészítést „megkoronázó" zárógyakorlaton.

1595957458

A héten ért véget továbbá az Európai Unió Grúziai Megfigyelő Missziójába (EUMM) és az Európai Unió Mali kiképző műveletébe (EUTM Mali) tervezett váltóállomány felkészítése is. Érdekes momentum, hogy a fenti két kiképzési rendezvényen a résztvevő állomány zöme önkéntes műveleti tartalékos volt.