Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyári kongresszust tartott a CIOR

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2017. augusztus 18. 17:26

A NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége (CIOR) idén is augusztus első napjaiban rendezte meg szokásos éves kongresszusát, ezúttal Prágában. A rendezvény – immár hagyományosan – egybeesett a CIOR testvér-szervezetének, a NATO Tartalékos Egészségügyi Tisztek (CIOMR) kongresszusával.

1596037547

A tartalékos katonák jelentőségét, szervezeteik fontosságát a NATO-ban jól bizonyítja, hogy a védelem ügyét támogató számos civil szervezet közül a szövetség mindössze néggyel ápol megkülönböztetett kapcsolatot: ezek között ott van a CIOR és a CIOMR is.
A kongresszusra a Magyar Tartalékosok Szövetsége is meghívást kapott. A rendezvényen Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a MATASZ elnöke, valamint dr. Tóth Gergely százados, a szervezet külügyi munkacsoportjának vezetője képviselte Magyarországot, akik CIOR-alelnökként és főtitkárhelyettesként elsősorban a szervezet legfőbb döntéshozó testülete, a Tanács munkájában vettek részt. Emellett a CIMIC- és a jogi bizottságban is sikerült megteremteni a magyar képviseletet.

1596037547

A CIMIC-bizottság elsősorban az évenkénti CIMEX gyakorlatot szervezi – ennek témája a jövőre, Québec-ben megrendezendő alkalommal az informatikai fejlődés és a CIMIC-tevékenység egymásra hatása lesz.
A jogi bizottság amellett, hogy a Tanács megbízásából a szervezet életének jogi problémáiban tesz javaslatokat, hadijogi felkészítést tart a járőrverseny, valamint a fiatal tisztek munkacsoportjának. A felkészítés során tanultakról tesztírással is számot kell adni. A bizottságokban folyó munka mellett ugyanis sor került az évenkénti Military Competition-re, amely egy többnapos, járőrverseny jellegű megmérettetés háromfős csapatoknak, valamint a fiatal tartalékos tisztek munkacsoportjának ülésére, amely idén is nagyszámú résztvevőt vonzott.

1596037548

A kongresszus része volt egy szimpózium is, amely napjainak biztonságpolitikai környezetének a tartalékos erők alkalmazására való kihatásáról szólt. Mint azt az előadók megállapították, a tartalékosok főleg egyes speciális területeken (informatika, CIMIC, jog) játszhatnak kulcsszerepet, ugyanis olyan ide olyan tudást hoznak magukkal civil szakmájukból, amely a haderőben kevésbé fellelhető.
A kongresszus zárónapján átadták a sportverseny díjait, valamint ismertették a jövő nyári, kanadai kongresszus főbb sarokpontjait. A következő jelentős CIOR-rendezvény a november elején Prágában megrendezendő úgynevezett köztes találkozó lesz, valamint a NATO Tartalékos Erők Tanácsának (NRFC) téli üléséhez igazítva rendezik majd meg a szokásos éves télközepi találkozót.

1596037548

Fotók: a szerző és a CIOR