Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyílt nap az MH Hadikikötőben

Szöveg: MH 1. HTHE |  2018. június 21. 9:48

Kihagyhatatlan a június 30-ai, a Magyar Honvédség Hadikikötőjében tartandó nyílt nap mindazok számára, akik szeretnének megismerkedni a magyar hadihajókkal, a tűzszerész búvárok munkájával, a tűzszerész katonák speciális feladataival, felszereléseivel, a robbanóanyag-kereső kutyák és vezetőik egyedi kiképzési rendszerével.

1599189005
A 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat keretében a 170 éves a honvéd folyami hadihajózás: nyílt nap az MH Hadikikötőben elnevezésű egész napos programsorozaton nem mindennapi élményekkel gazdagodhatnak a látogatók.

A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrede (MH 1. HTHE) a rendezvénnyel méltó módon emlékezik az első igazi magyar hadihajó, a Mészáros hadigőzös 1848. július 25-ei vízrebocsátására. Ettől a naptól számítják a magyar hadihajózás kezdetét, ez a nap a hadihajózás napja.

1599189006
Az MH 1. HTHE aknamentesítő, valamint tűzszerész járőrhajóinak, hadihajós katonáinak ma is vannak feladataik: szükség esetén gondoskodnak a vizek aknamentesítéséről, szolgálatot teljesítenek a Dunán és a Balatonon, megállják a helyüket hazai és többnemzeti gyakorlatokon. Az ezred tűzszerész búvárai gyakran dolgoznak együtt a hadihajósokkal, hiszen speciális búvárfelszerelések nélkül nehezen lehetne vizeink aknamentesítéséről gondoskodni. Mindezekről azonban a társadalom tagjai keveset tudnak, hiszen általában csak azok léphetnek be az MH 1. HTHE Külső-Váci úti kikötőjébe, akik ott dolgoznak, de minimum egyenruhát viselnek. Alkalmanként, külön engedély birtokában az ország legkülönfélébb településeiről, vagy Budapest különböző szervezeteitől, közintézményeitől is érkeznek csoportok egy-egy órára. Ez alkalommal azonban egy egész napot tölthetnek el a családok az MH Hadikikötőben.

1599189006
Az ezred nyílt napján azokkal a tűzszerész katonákkal is megismerkedhetnek a látogatók, akik éveken át tartó felkészülés, egyedi szaktudás birtokában, nap mint nap kockázatos, embert próbáló feladatra indulnak. A nyílt napon az aknamentesítéshez szükséges speciális eszközök, felszerelések, járművek mindenki számára szemügyre vehetőek, kipróbálhatóak lesznek. Az MH 1. HTHE katonái még egy különleges szakterületen bemutatkoznak: a közel harmincféle robbanóanyag-szagmintát felismerő keresőkutyák és vezetőik bemutatják, hogyan végzik összehangolt munkával különleges feladataikat. A több hónapos kiképzés eredményeként alkalmasak többek között védett objektumok, járművek, személyek, csomagok átvizsgálására.

1599189006
Bár rengeteg katonai és civil rendezvényen találkozhatnak a tűzszerész, hadihajós, robbanóanyag-kereső kutyás katonákkal és a tűzszerész búvárokkal, június 30-án bárki személyesen is megismerkedhet velük és munkájukba is betekinthet. A vállalkozó szelleműek és a bezártságot jól tűrők még a közel ötvenkilós bombaruhát is felpróbálhatják, a kalandra vágyók utazhatnak aknamentesítő és tűzszerész járőrhajó fedélzetén.

A nyílt napon a Magyar Honvédség más alakulatai is bemutatkoznak, emellett az egész napos szórakozásról többek között tánccsoportok, kardforgatók, könnyűzenei koncertek gondoskodnak.

1599189007
Fotó: archív

Dokumentumok