Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszországban is megemlékeztek az 1956-os forradalomról

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Magyarország római nagykövetsége Facebook oldal |  2019. október 29. 9:57

Magyarország római nagykövetének meghívására az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett rendezvényein vett részt Szabó István honvédelmi államtitkár Olaszországban.

1596071113

A kétnapos megemlékezés első napján a római Via dei Cestarinál található emléktáblánál rótta le tiszteletét a magyar delegáció, ahol magyar és olasz nyelven emléktábla jelzi, hogy az épületben 1958-1964 között a forradalom és szabadságharc menekült diákjai számára biztosított kollégiumi szállást Olaszország kormánya.

„Nemzeti sajátosságaink egyike, hogy a magyar ünnepek a szabadságról szólnak. Október 23-a is a szabadság ünnepe. Ez a nap a szabad Magyarország születésnapja, mindannyiunk ünnepe. Magába sűríti mindazt, amit a magyarság kívánt, amire vágyott, amit magának követelt. Október 23-án egy percre megállunk, és számot vetünk azzal, mit is hagytak örökül az ’56-os hősök. Legalább egy percre, csendben megállunk, hogy tisztelegjünk azok előtt, akiknek szellemi örökét tovább éltetni minden magyar ember kötelessége" – hangzottak Szabó István államtitkár emlékező gondolatai Rómában.

1596071114

A római nagykövetségen tartott ünnepi megemlékezést és nagyszabású fogadást követően a rendezvények Capestranoban, Kapisztrán Szent János szülőfalujában folytatódtak, aki éppen ötszáz évvel az 1956-os események előtt, október 23-án hunyt el.

„Capestranoban összefonódik az olasz és a magyar történelem, hiszen Kapisztrán Szent János Hunyadi János kormányzó oldalán, a magyar katonákkal együtt részt vett a Nándorfehérvári csatában. Kapisztrán Szent János példakép. Életműve és hősi tettei teszik azzá, amelyek nyomán Olaszországban és Magyarországon évszázadok múltával is emlékezünk rá. Az idén megalakításának 25. évfordulóját ünneplő Tábori Püspökség védőszentjévé választotta őt. Tábori lelkészeink a világ számos pontján szolgáló magyar katonáknak viszik el a kapisztráni gondolatokat, tanokat, fenntartva emlékét a 21. század magyar katonái számára" – hangzott el a rendezvényen.