Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes család

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. december 29. 9:36

Együtt jelentkezett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra feleségével és fiával Dobos István. A Nyársapáton élő család középiskolás ikerlányai pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretnének tovább tanulni. Két év múlva katonai alapismeretekből is érettségiznek, azt viszont még nem döntötték el, hogy a rendőri, illetve a katonatiszti pálya közül melyiket választják majd.

1596006328

Erzsike a jövő év tavaszán szeretne Pista fiával együtt bevonulni a huszonöt napos katonai alapkiképzésre. A családi terv szerint távollétük alatt, a szomszédban lakó nagyszülők segítségével, férje vezeti majd a háztartást – azután „csere". Annak ellenére ugyanis, hogy Dobos István volt sorkatona, kéthetes kiképzésen neki is részt kell majd vennie.

– Cegléden, az akkori tüzérdandárnál húztam le egy évet. Ugyan tizennyolc hónapra hívtak be minket, de mázlink volt: közben egy törvénymódosítás ugyanis csökkentette a sorkatonai szolgálatunk idejét. Eredetileg irányzó lettem volna, de aztán kijelöltek a laktanya önellátására létrehozott gazdaság vezetésére. Hatalmas szabadtéri kertészetben, fóliasátrakban, üvegházban dolgoztunk, és több száz disznót hizlaltunk egyszerre. A rengeteg munka mellett mégis aranyéletem volt: a reggeli tornát könnyedén el tudtam sumákolni, szolgálatot csak a konyhán kellett adnom, és szinte minden hétvégén hazamehettem. Pár hónap múlva aztán felajánlották, hogy legyek az egyik ütegnél szolgálatvezető. Rossz döntést hoztam, nem hagytam ott a gazdaságot. Pedig, ha váltok, nyugdíjas koromig maradhattam volna katona, a beosztás ugyanis továbbszolgálói hely volt. Honvédként szereltem le, a helyettem odavitt srác pedig sor-őrmesterként – idézte fel katonaélményeit a családfő.

1596006328

Dobos István jelenleg fegyveres biztonsági őrként dolgozik Cegléden. A sorkatona korában nagyon is jól megismert objektum, az egykori Dózsa György laktanya felügyeletét bízták rá.

1596006329
– Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy visszatérjek a seregbe. Úgy tíz évvel ezelőtt például az egyik szolnoki zászlóaljnál próbálkoztam; abban az időben még csak szerződéses katona lehettem volna. Az életkorom miatt azonban nem feleltem meg: már közel voltam a harminchoz. Nálam lényegesen fiatalabb jelentkezőket vártak. Nagyon mégsem bánkódtam az elutasítás miatt, mert megtudtam, hogy csak ejtőernyős beosztást kaphattam volna. Ugrani pedig egyáltalán nem akartam. Pár év múlva aztán, amikor bevezették az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot, kimondottan azért utaztam Budapestre, hogy az ottani toborzóirodában kérjek tájékoztatást a jelentkezés feltételeiről. Ennek ellenére valahogy mégis abbamaradt a dolog. Közben a fiam is megszerezte a fegyveres vagyonőri engedélyét, így most már mindketten ugyanannál a cégnél dolgozunk – meséli Dobos István.

A család ifjabbik férfitagja is régóta érdeklődik a katonai pálya iránt, a döntő lépésre mégis csak tavaly nyár végén, a dunai árvíz levonulása után szánta el magát.

– Láttuk, hogy nagy a baj, részt akartunk venni a védekezésben, a helyreállítási munkálatokban. Itt a környékünkön azonban senki nem tudta megmondani nekünk, hogy hol jelentkezhetnénk segíteni. Azt viszont tudtuk a híradásokból, hogy a honvédség nem utasította el az önkénteseket, sőt nagyon is számított a munkájukra a gátakon. Tulajdonképpen emiatt döntöttünk úgy, hogy mi is jelentkezünk tartalékos szolgálatra. Arra számítunk, hogy a jövőben, egy esetleges veszélyhelyzetben minket is behívnak majd, és segíthetünk a bajbajutottaknak, részt vehetünk a károk felszámolásában. Az elmúlt hónapokban pedig szívesen mentünk volna a déli határszakaszra. Édesapám motorszerelőnek tanult, én pedig bútorasztalos vagyok, biztos találtak volna nekünk munkát az ideiglenes biztonsági határzár építésénél – idézte fel a történteket Pista.

1596006329

Erzsike és a lányok gyakran buliznak együtt.



Nyársapát ugyan Pest megyéhez tartozik, Dobos István és fia mégis az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájába ment érdeklődni az önkéntes tartalékos szolgálat feltételei felöl. Kecskemét ugyanis sokkal közelebb van a lakhelyükhöz.

– Amikor a fiúk hazajöttek és elmondták, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük, rájöttem, hogy ezeket a követelményeket én is teljesíteni tudom. A jelentkezéshez azonban a főnökeim hozzájárulása is kellett. Dajka vagyok a nyársapáti óvodában, ezért először a vezető óvónővel beszéltem – meglepődött ugyan, de mellém állt. Kis Miklós polgármester pedig kimondottan remek ötletnek tartotta elhatározásomat. Megígérte, hogy mindig megoldja majd a helyettesítésemet, amikor szüksége van rám a seregnek. Édesanyám viszont egyáltalán nem lelkesedett, amikor elmondtam neki, hogy mire készülök. Miután fel-
ocsúdott a döbbenetből, megjegyezte, hogy nekem bizony elment a józan eszem. Azóta persze már megbékélt, és a barátainkkal együtt drukkol, hogy sikerüljön a felvételink – kapcsolódott a beszélgetésbe Erzsike.

1596006329

Fegyverismereti óra a 10/c-ben.

Dobosék biztosak voltak abban, hogy az orvosi vizsgálaton megfelelnek, viszont úgy érezték, az erőnléti felmérésre alaposan fel kell készülniük. Két hétig közösen tornáztak esténként, nyomták a fekvőtámaszokat és versenyeztek, hogy ki tud több felülést csinálni. A családi edzésnek aztán meg is lett az eredménye: mindhárman jóval az elvárt szint fölött teljesítettek. A házi versenyt egyébként 333 ponttal Erzsike nyerte, a második helyen a fia végzett 298 ponttal, a férje pedig 248 pontjával a „bronzérmet vihette haza".

– Az eredményeket látva, a felmérést vezető tornatanár meg is kérdezte, hogy miért nem szerződéses katonáknak jelentkezünk. Elmondtam, hogy a jövőt illetően valóban erre készülünk, hiszen a hadsereg biztos munkahelyet, stabil és kiszámítható életpályát kínál. Úgy gondoljuk azonban, hogy mielőtt hosszú távú elkötelezettséget vállalnánk, nem árt egy kicsit „körbenézni", kipróbálni magunkat – folytatja a történetet a családfő.

1596006329

A Dobos lányok csapatának az őszi versenyen nem hozott szerencsét a 3-as rajtszám.

A család ikerlányai, Nikolett és a nála öt perccel fiatalabb Barbara viszont már másfél éve folyamatosan ismerkednek a hadsereggel. A kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola 10/C rendészeti osztályába járnak. Rendszeres résztvevői az iskolai sportversenyeknek, ősszel például a középiskolások Honvédelmi Kötelék elnevezésű megmérettetésének Bács-Kiskun megyei döntőjén is ott voltak. Mint mondták, remek bajnokság volt annak ellenére, hogy csapatuk nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Nikolett és Barbara választható tantárgyként katonai alapismeretekből is érettségizik majd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szeretnének tovább tanulni. Azt viszont még nem döntötték el, hogy a Rendészettudományi Karra vagy a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra jelentkeznek-e.

* * *

A kecskeméti Gáspár András Szakközépiskolában 2008-tól oktatják a rendészeti ágazatban tanuló diákok számára a 9. évfolyamtól, választható közismereti érettségi tárgyként, a katonai alapismereteket. A katonai pálya népszerűsítése érdekében pedig az intézmény együttműködési szerződést kötött Kecskemét önkormányzatával, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázissal, valamint az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal.

1596006329

Pista szívesen vállalna szerződéses szolgálatot, de előtte szeretné kipróbálni magát önkéntes műveleti tartalékosként.

A képzést a tantestület részéről Madariné Ádám Györgyi, az intézményegység vezetőjének helyettese koordinálja, a tantárgyat Lassú Gábor tanár, Szabó János nyugállományú ezredes, valamint az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője és helyettese, Durgó Tamás, illetve Gáldonyi Sándor századosok oktatják. A közös munkát a bázis részéről Minkó Ottó alezredes, kiképzési főnök segíti. Az intézményben jelenleg négy évfolyamon, összesen nyolc osztályban tanítják a katonai alapismereteket.

Az iskola végzősei közül egyre többen választják a katonai pályát. A továbbtanulni szándékozók közt népszerű a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, illetve az MH Altiszti Akadémia, sokan pedig szerződéses katonai szolgálatra jelentkeznek.

* * *

Több mint negyven alkalommal népszerűsítették idén külső helyszíneken a katonai pályát az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai. A megye összes középiskolájával tartják a kapcsolatot, általában rendhagyó osztályfőnöki órák levezetésére kapnak felkérést. Munkájuk egyik leglátványosabb eredménye, hogy tavasszal egyszerre harminckilenc diák jelentkezett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra Kiskunhalasról és a város vonzáskörzetéből. Néhány kivétellel valamennyien a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának tanulói.

1596006330

A katonai alapismereteket a tizedikeseknek Lassú Gábor tanár oktatja.

A kecskeméti iroda munkatársai rendszeres résztvevői a pályaválasztási kiállításoknak, a falunapoknak és a különböző városi rendezvényeknek is. A toborzómunkába pár hónapja az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vezénylőzászlósa is bekapcsolódott. Bezsenyi Tamás törzszászlós elsősorban a repülőműszakiak feladatairól, élet- és szolgálati körülményeiről, a repülőbázis rendeltetéséről tájékoztatja az érdeklődőket.

Fotó: Gáldonyi Sándor százados, a szerző és archív

Forrás: Magyar Honvéd 2015. december