Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrmesterként tértek vissza

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 23. 6:07

Tizennégyen kezdték meg szolgálatukat az Acélkocka altiszti tanfolyamon végzettek közül az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél.

1596082908

Bagi Szilárd alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte az alakulathoz érkezőket és a már korábban legénységi állományban szolgálókat.

„Azt kívánom, hogy minél kevesebb ideig hordják ezt az egy csillagot, legyen belőle mihamarabb kettő. Ehhez azonban meg kell felelniük olyan feltételeknek, amelyeknek eddigi katonai szolgálatuk során nem kellett, hiszen beosztottak voltak. Itt rajparancsnoki teendőket kell majd ellátniuk, ez nem csak többlett jogokkal, hanem többlet kötelezettségekkel is jár. Önöknek – munkaidejükben és azon kívül is – példát kell mutatniuk emberségből, bajtársiasságból és szakértelemből. Éppen ezért is kezdik meg az önök közül tűzszerész beosztásba kerülők a harmadosztályú tűzszerész-tanfolyamot szeptembertől, a hadihajós beosztásba kerülők pedig a hajóvezetői képzést" – mondta el a megbízott parancsnok.

1596082908

Hét olyan őrmester van az altisztek között, akik korábban nem az ezred kötelékében szolgáltak, nekik úgynevezett beillesztő foglalkozásokon kell részt venniük. Ezek során – egyelőre rajparancsok-helyettesként – részletesen megismerik a tűzszerészek, a tűzszerész búvárok, a robotkezelők speciális felszereléseit, fegyverzeteit, tevékenységeit, részt vesznek a mindennapi feladatokban. Az MH Hadikikötőben a tűzszerész járőrhajók, motor- és rohamcsónakok, valamint az aknamentesítő hajók felépítését, képességeit kell megismerniük, alapvető kezelési technikákat kell elsajátítaniuk. Az újpesti kikötőben az őrmesterek a robbanóanyag-kereső kutyás század feladataiba, a kutyák és kutyavezetők speciális kiképzésébe is betekintenek.

1596082909