Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz fegyverzet-ellenőrök Magyarországon

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2016. október 18. 16:38

Október 10-én este négyfős orosz ellenőrcsoport érkezett hazánkba, hogy a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma szerinti ellenőrzést hajtson végre. 

1596021653

Az ellenőrzés célja, hogy a szakemberek meggyőződjenek: a kijelölt területen belül nem folytat-e az ellenőrzött állam úgynevezett bejelentés-köteles, de be nem jelentett gyakorlatot. A bejelentési küszöbszinteket szintén a dokumentum tartalmazza. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) részt vevő államainak joga van ilyen típusú ellenőrzéseket végrehajtani egy másik résztvevő állam területén. Magyar vezetésű csoport idén Bosznia-Hercegovinában és Macedóniában végzett hasonló típusú ellenőrzést, más NATO országok ellenőrcsoportjaiban vendégként Türkmenisztánba, Belaruszba is eljutottak szakembereink.

Az orosz ellenőrcsoportot a HM Védelempolitikai Főosztály Fegyverzet-ellenőrzési Osztály és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szakembereiből összeállított kísérőcsoport fogadta a Liszt Ferenc repülőtéren. Az orosz delegáció október 11-én, Székesfehérváron az MH ÖHP-nál kezdte meg az ellenőrzést. Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka rövid udvariassági látogatáson fogadta az orosz csoport parancsnokát. Ezt követően az ellenőrök tájékoztatókat hallgattak meg az MH ÖHP, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetésbiztosító Ezred valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj képviselőitől. Délután Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központnál (MH BHK) folytatódott az ellenőrzés.

1596021653

Másnap a csoport Táborfalván kapott részletes tájékoztatást az MH BHK alárendelt szervezetétől. Ezt követően az ellenőrök lehetőséget kaptak a tatárszentgyörgyi lőtéren zajló lövészet megtekintésére is. A program Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison folytatódott. A bázisparancsnok által megtartott részletes tájékoztató után helikopterre szálltak, és egy kétórás repülés keretében, a dokumentumban foglaltakkal összhangban végrehajtották a kijelölt terület légi megfigyelését is.
A részletes, angol nyelven előadott tájékoztatók és a légi megfigyelés alapján az orosz ellenőrcsoport meggyőződött arról, hogy Magyarország eleget tesz a 2011. évi Bécsi Dokumentum előírásainak.

1596021653


Fotó: Bödő Viktória