Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország a békét kívánja, de készen áll a háborúra is

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 15. 16:21

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Napló hasábjain tovább folytatódik az orosz−német sajtóháború: „A harc, amely a német−orosz sajtó papírsáncain folyik, egyre hevesebb lesz és a szimptómák azt mutatják, hogy a sajtó mind a két országban erős és elszánt közvéleményt képvisel."

Az újságban ezen a napon jelenik meg a hír: az orosz hadügyminiszter rendeletben tiltja meg az orosz tiszteknek, hogy külföldre utazzanak. Továbbá azt is olvashatjuk, hogy Törökország bejelenti, hogy az orosz határon fog hadgyakorlatot tartani.
A Népszava megjelentet egy cikket, amely közvetlenül a hadügyminisztériumból került ki. Többek között az olvasható benne, hogy az orosz hadsereg nem fog védekezően viselkedni, hanem inkább támadóan.

Nagy szenzációt keltett az a hír is, amelyről a „Petersburger Börsenzeiutung" számolt be: Oroszország a békét kívánja, de készen áll a háborúra is. A Népszava továbbá közli a „Heer und Politik" című napilap cikkét is, amely beszámol arról, hogy az idei császári hadgyakorlatok a legnagyobbak lesznek a Németország által eddig megtartottak közül. Kétszázezer katona fog részt venni rajtuk.

Ahogy a Pesti Napló, ez a napilap is említést tesz a török hadgyakorlatról, amelyen 150 000 fő gyalogság, 20 000 fő lovas és 10 000 fő tüzérség vesz részt.
A Pesti Hírlap külpolitikai összefoglaló híreit továbbra is a „német−orosz feszültség" uralja.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968579

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle