Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összetartozunk azokkal, akik ezer esztendő alatt védték a hazát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. május 25. 17:00

Összetartozunk azokkal a katonákkal, akik ezer esztendő alatt védték a hazát, nem szabad elfelednünk emléküket, és méltó módon gondoznunk kell azokat a temetőket is, ahol nyugszanak − hangoztatta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap, a magyar hősök emlékünnepe alkalmából rendezett megemlékezésen Szombathelyen.

1595972493
A vasi megyeszékhelyen is a hősökre emlékeztek

Elesett honvédeink emlékének megőrzése különösen fontos kötelessége a mindenkori magyar államnak és azon belül a Magyar Honvédségnek is, amely az ő nyomdokaikban járva szolgálja hazánkat − mondta Hende Csaba a Március 15. téren, a hősi emlékműnél katonai tiszteletadás mellett rendezett megemlékezésen.
Hozzátette: a honvédelem az egész nemzet ügye, a nemzet egységét pedig semmi sem mutatja meg jobban, mint a hősök áldozathozatala, akik túl minden széthúzáson, túl a hitek és meggyőződések okozta nézetkülönbségeken, túl a különféle érdekeken életüket adták a hazáért, értünk.

Hende Csaba emlékeztetett: ma már törvény helyezi védelem alá a magyar hadisírokat. Korábban csak ellenfeleink sírjait védték törvények Magyarországon, a magyar katonákét nem − jegyezte meg.
Elmondta: már elkészítették a haditemetők nyilvántartását, és megkezdődött a felújításuk, valamint hozzákezdtek annak az adatbázisnak a közzétételéhez, amely a világháborúkban elesett magyar katonák adatait tartalmazza.

1595972493
Hende Csaba: a hősök áldozathozatala mindennél jobban mutatja a nemzet egységét

A miniszter szólt arról is: nem tudni, a jövőben milyen biztonsági kihívásokkal kell szembenézni, de napjainkban is kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van a honvédség helytállására. Emlékeztetett arra, hogy a katonák ott voltak az elmúlt évek árvizeinél, a vörösiszap-katasztrófa helyszínén és a nemzetközi válságövezetekben is.
A honvédség jövőjéről szólva Hende Csaba utalt a miniszterelnök pénteki rádióinterjújára, amelyben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarországnak a következő években megfontoltan, de növelnie kell majd katonai kiadásait. A miniszter arra kérte a megemlékezés résztvevőit, menjenek el szavazni, vegyenek részt a Magyarország és Európa jövőjét alakító európai parlamenti választáson.

1595972493
Katonák a szombathelyi Március 15. téren


Fotó: Horváth Zoltán