Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeült a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. szeptember 27. 8:30

A bérekről, valamint az idei, béren felüli megállapodás időarányos teljesítéséről volt szó a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésén, amit szeptember 26-án, csütörtökön tartottak a Honvédelmi Minisztériumban.

A HÉF soron kívüli ülését a Honvédszakszervezet (Hosz) kezdeményezte. Első napirendi pontként Czövek János, a Hosz elnöke előterjesztésében jelezte: 2014-ben a bérek emelése mindenféleképpen szükséges, hiszen erre évek óta nem volt lehetőség. Hozzátette: köztudott, hogy a honvédség költségvetése 2016-ig várhatóan nem fog változni, így ebből a keretből nem tud megvalósulni a kért 20 százalékos emelés. A munkavállalói oldal azt kéri, hogy a katonák – a pedagógusok és az orvosok mellett – központi illetményemelésben részesülhessenek.

1595960468

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: az állomány és a dolgozók a munkájukat még ebben a nehéz helyzetben is magas színvonalon végzik. Hozzátette: a kormány és a tárca elmúlt időszakban hozott intézkedései csökkentették a katonák és családtagjaik havi kiadásait. A személyi jövedelemadó változásai, a családi adókedvezmények, a már meglévő kompenzáció, a 2010-es év óta csökkenő infláció, a HM Egészségügyi Központnál megvalósított bérfejlesztés, az összesen 20 százalékos rezsicsökkentés, a családosok és nagycsaládosok támogatása, a kedvezményes lakásértékesítés, a devizahitelesek megsegítése már minden dolgozó pénztárcáján érezhető intézkedés – fogalmazott az államtitkár.

A HÉF második napirendi pontjaként a 2013. évi béren kívüli megállapodás időarányos teljesítéséről számolt be dr. Bársony Krisztina ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója. Elmondta: az április 17-én aláírt megállapodás értelmében a dolgozóknak járó juttatások teljesítése a jogszabályoknak megfelelően megtörténik.

A munkavállalói oldal megköszönte és elfogadta a beszámolót, valamint azt kérte, hogy októberben egy szakértői tárgyaláson vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy az esetleges bérmaradványból november-decemberben egy egyösszegű jutalomban részesülhessenek a Magyar Honvédség katonái és munkavállalói.

1595960469


Fotó: a szerző felvételei