Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeült a Magyar–Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. szeptember 20. 15:47

Soros ülését tartotta szeptember 20-án, Budapesten, a Hotel Hadik épületében a Magyar−Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Bizottság.

A Magyar Köztársaság kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti − a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szóló − megállapodást 1995. március 6-án írták alá Moszkvában.

A megállapodás értelmében kedden megtartott soros ülésen − amely immár a tizenharmadik volt − magyar részről jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar–Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának elnöke; Lázár-Takács Katalin, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője, a Magyar–Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának elnökhelyettese; továbbá dr. Holló József nyugállományú altábornagy, miniszteri tanácsadó. Orosz részről pedig  Kirilin Alekszandr Valentinovics nyugállományú vezérőrnagy, az Oroszországi Föderáció védelmiminiszter-helyettesének referense, a Kormányközi Vegyes Bizottságok elnökhelyettese, valamint Taranov Andrej Leonidovics nyugállományú ezredes, az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztérium Haza Védelmében Elesettek Emlékének Megörökítését Intéző Csoportfőnökség főnökhelyettese vezették a tárgyalásokat.

1596020145

A bizottság − a két ország történelmi múltban gyökerező kapcsolataira, egymás kölcsönös tiszteletére és a jó szomszédság hagyományaira építve − fontos feladatának tekinti az orosz földben nyugvó hősi halottaink sírjainak gondozását, vagy ahol ez nem már lehetséges, emlékmű állítását, mindeközben természetesen nem feledkezve meg a Magyarországon eltemetett orosz, illetve szovjet katonák sírjainak megőrzéséről és karbantartásáról sem.

„Mint Székesfehérvár országgyűlési képviselője, és mint a város polgára is, a fehérváriakkal minden évben, halottak napján meglátogatjuk a város katonatemetőit, köztük az orosz hősi temetőt is, és koszorúval rójuk le tiszteletünket a két világháború elesett hős katonái előtt. Őszintén kívánom és remélem, hogy a mai tanácskozás is ebben a szellemiségben zajlik majd, és országaink kapcsolatának előremozdítását fogja szolgálni" − mondta köszöntőbeszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Az orosz delegáció vezetőjeként Kirilin Alekszandr Valentinovics nyugállományú vezérőrnagy köszöntőjében hangsúlyozta: „Ezúton is köszönöm a magyar hadisírgondozó szakemberek magas szintű és lelkiismeretes munkáját, aminek eredményeképpen sok, Magyarországon elesett eddig ismeretlen orosz katonát sikerült azonosítani, így értesíteni tudtuk a még élő családtagjaikat, akiknek ebben a helyzetben a legtöbbet, a bizonyosságot tudtunk így megadni."

1596020145

A tárgyalások során a felek értékelték az elmúlt időszakban megvalósult tevékenységeket és eredményeket. Többek között Nyizsnij-Tagil város Szan Donato temetőjében a második világháború magyar zsidó áldozatainak állított emléktábla felavatását, az Uriv városnál lezuhant, Mocsáry István őrnagy vezette Caproni−135 típusú repülőgép roncsainak helyszíni feltárását és a személyzet földi maradványainak hazaszállítását, illetve a Rudkino községben lévő II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyreállított központi emlékhely, a kápolna és a kiállítási terem felújítását.

A résztvevők emellett áttekintették a folyamatban lévő feladatokat is, kiemelten kezelve az első világháború kitörésének 100. évfordulójával kapcsolatos tennivalókat. Elhangzott: az oroszok elkezdték felmérni az ország területén található első világháborús haditemetőket és azok jelenlegi állapotát. Emellett új területeket is átvizsgálnak, hiszen a Bécsi Archívum adatai szerint még sok, eddig fel nem mért temetőben lehetnek magyar hadifoglyok eltemetve. Tiszteletükre eddig öt helyszínen újítottak fel első világháborús hadifogoly-emlékművet, de sok, már ismert temetőben is szükségesek felújítási és fejlesztési munkálatok.

1596020146

A megbeszélésen a hazánkban található orosz katonasírok és emlékművek állapotát és helyzetét is áttekintették, és egyeztették a szükséges feladatokat, tennivalókat.
Fontos napirendi pontként kezelték még az 1956. évi forradalom és szabadságharc alatt elesett, és a budapesti, Kerepesi (Fiumei) úti temető szovjet katonai parcellájában nyugvó szovjet katonák emlékműveinek kérdését. A 12 gránitobeliszken lévő feliratok jelen formájukban összeegyeztethetetlenek Magyarország Alaptörvényével és az események jelenkori történelmi megítélésével. Ezért az előzetes egyeztetések alapján kiemelt bizottsági feladat volt egy olyan szövegezés elfogadása, amely mind jogilag, mind történelmileg megfelelő módon állít emléket az elhunyt katonáknak.

A tárgyalások során a felek megállapították, hogy az első világháborús centenárium és a közös múlt még további feladatokat és lehetőségeket ad a jövőbeli közös munkára és a kapcsolatok további szélesítésére.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária