Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt éve fogadták el Magyarország Alaptörvényét

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. június 10. 20:40

Az 1222 évi országgyűlés kikényszerítette II. András királytól az Aranybullát. Ilyen módon Székesfehérvár a magyar alkotmányfejlődés kiindulópontja lett – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az Igazságszolgáltatás az Alaptörvény tükrében című ünnepi konferencián, a Városháza Dísztermében, június 10-én, pénteken.

Öt évvel ezelőtt, 2011. április 25-én fogadták el Magyarország Alaptörvényét, a magyar jogi hierarchia a legfelsőbb szintű jogforrását. Ebből az alkalomból – az Igazságügyi Minisztérium és a város közös szervezésében – megemlékezést és konferenciát rendeztek Székesfehérváron.

Az ünnepség a Koronázó téri Nemzeti Emlékhelyen kezdődött, itt a megjelentek a Szűz Mária királyi prépostsági templomnál – a középkori Magyarország legfontosabb templomának romjainál -, a Királysírokon helyezték el az emlékezés virágait.

1596015023

A résztvevők ezek után átvonultak a városháza dísztermébe, ahol ünnepi konferencia keretében tekintették át a magyar jogrendszer és igazságszolgáltatás múltját, jelenét, jövőbeli szerepét és feladatait. Először Gáspár Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Vörösmarty Színház társulatának tagja olvasott fel magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvényéből, II. András Aranybullájából.

1596015023

Ezt követően a levezető elnök, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő; majd Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser- Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötték a résztvevőket.

1596015023

A köszöntők után Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Balogh Elemér jogtörténész professzor, az Alkotmánybíróság volt tagja, Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, Polt Péter, legfőbb ügyész, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és Répássy Róbert országgyűlési képviselő felszólalásait hallgathatták meg a megjelentek.

1596015023

Az ünnepi konferencia zárszavát L. Simon László, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért felelős államtitkára mondta el.

1596015023

Fotó: a szerző felvételei