Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a katonai közlekedés napjáról

Szöveg: Hegedüs Anita |  2016. június 10. 20:16

„A mai napon a vasakaratú reformer emléke előtt tisztelgünk, ugyanakkor a Közlekedési Szolgálat egykori és jelenlegi állományát ünnepeljük, akik Baross Gábor példáját követve szorgalmas, céltudatos és állhatatos munkával végzik a Magyar Honvédség közlekedési biztosítását” − mondta ünnepi beszédében Mogyorósi József ezredes, az MH Katonai Közlekedési Központ parancsnoka június 6-án.

1596015021

Június 6-a piros betűs ünnepnek számít a Közlekedési Szolgálat életében, hiszen a hagyományokhoz híven ekkor emlékeznek meg a katonai közlekedés napjáról. Ezen a napon született ugyanis Baross Gábor, egykori közlekedési miniszter, aki a dualizmus korában jelentősen hozzájárult az állami közlekedési infrastruktúra kialakításához, amely nagymértékben szolgálta a magyar gazdaság igényei mellett a honvédelem érdekeit, lehetővé téve a csapatok gyors felvonulását, az eszközök hatékony szállítását.

A jeles ünnep alkalmából koszorúzási ünnepséget tartottak június 2-án Taksonyban, ahol a vasminiszterként is emlegetett Baross Gábor emlékművénél helyezték el a megemlékezés koszorúit a Magyar Honvédség, valamint Taksony nagyközség képviselői.

1596015021

Ebben az évben először rendezték meg a taksonyi általános iskola 7. osztályosai számára a Baross Gábor-emlékversenyt, ahol a diákok Baross Gábor életéből és munkásságából mérték össze a tudásukat. A vetélkedő győzteseinek járó okleveleket és emléktárgyakat Baráth István dandártábornok, Mogyorósi József ezredes, illetve a rendezvény szervezője, Szrenka Antal nyugállományú ezredes adta át.

1596015021

Június 6-án, az ünnepi állománygyűlésen a Magyar Honvédség Közlekedési Szolgálatának jelenlegi és korábbi vezetői állománya, Baráth István dandártábornok vezetésével az MH Logisztikai Központ, Schmidt Zoltán ezredes vezetésével az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, a logisztikai testvéralakulatok képviselői és polgári együttműködő partnereik együtt ünnepelték a közlekedési szakmát.

Baráth István dandártábornok ünnepi beszédében a mai biztonságpolitikai helyzetet és a migrációs válságot emelte ki: „Katonáink eredményesen helytállnak − a személyi és anyagi erőforrások maximális kihasználásával − a közlekedésbiztosítási, szállítási feladatokban, jelenleg a depó-átcsoportosítási folyamatokban."

1596015021

Mogyorósi ezredes is köszönetét fejezte ki a közlekedési szakállomány felé, amelynek tagjai maximális tudásukon felül, a velük együttműködő katonai alakulatok, valamint polgári partnereik kapacitásaira támaszkodva, sikeresen hajtják végre feladataikat. E szervezetek komoly segítséget nyújtanak a munkában, a szállítmánykísérés és anyagmozgatás területén, valamint a rakodógép-karbantartás és közlekedés tekintetében. Végezetül az MH KKK központparancsnoka a jövőre nézve ugyanilyen eredményes együttműködést kívánt.

1596015022

A rendezvény további részében a honvédelmi miniszteri, vezérkarfőnöki és központparancsnoki elismerések átadása következett, majd a Honvéd Együttes népzenei produkciója zárta az ünnepi állománygyűlést.

1596015022

Fotó: a szerző felvételei