Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötszázezer repülőgép – hat valós riasztás

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 1. 11:28

A személyi állomány átlagon felüli felkészültségének, hozzáállásának és lelkesedésének köszönhetően eredményekben bővelkedő időszak áll az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ mögött – hangsúlyozta Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke február 28-án Veszprémben.

A Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata, a kétéves MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) csapatünnepén Sáfár Albert dandártábornok leszögezte: az eltelt két esztendőben a katonai szervezet állománya „kiemelkedő munkát végzett." Hallhattuk, hogy tavaly – a szolgálat folyamatos ellátása mellett − a hangsúly az állomány kiképzésére, valamint a nemzetközi és hazai gyakorlatokon történő részvételre helyeződött.

1595949961

„Jelentős terhet ró az alakulatra a júniusi nemzeti, illetve a 2014-es NATO harcászati ellenőrzés, melyekre a központ állománya jelenleg is folyamatosan készül. Számos előrelépés történt a szervezeti kultúra erősítése és a csapathagyományok ápolása terén, annak ellenére, hogy a váltásos munkarendű szolgálatteljesítés megnehezíti a közös programok szervezését" – mondta a dandártábornok.

A légierő haderőnem főnöke az állományhoz szólva kijelentette: Magyarország légterének biztonsága és védelme „elképzelhetetlen az önök munkája nélkül". Hozzátette: a légi vezetési és irányítási rendszer „nemcsak hazánk, de a NATO légvédelmének is kulcsfontosságú alappillére".

1595949962

Szücs József mérnök ezredes, az MH LVIK parancsnoka többek között elmondta: tavaly több mint 500 ezer légi jármű repült át Magyarország légterén. A szolgálatnak összesen 34 esetben kellett kommunikációs kapcsolat hiányával szembenéznie, és hatszor került sor valós (alfa) riasztásra. A parancsnok szerint a központ tevékenysége nem érhetné el célját, ha azt nem támogatnák megfelelő technikai eszközök (például radarok, illetve híradó és informatikai berendezések), valamint az azokat üzemeltető állomány.

„A hazát úgy kell szolgálnunk, hogy azt nem valamiért cserébe tesszük. Ez nem kereskedelmi ügylet, hanem hivatás. A hivatás gyakorlásához pedig a meggyőződés és a hit mellett tudásra és képességekre van szükség. Ezeknek alkalmazkodniuk kell a kor feladataihoz és kihívásaihoz" – szögezte le a parancsnok.

1595949962

A csapatünnep alkalmából Sáfár Albert dandártábornok, Szücs József mérnök ezredes és Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka elismeréseket adtak át.
Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka az ünnep alkalmából emléktárgyat adományozott a központ parancsnokának.

Az elismerések közül kiemelkedik továbbá „Az év embere" elnevezésű díj, amelyet hagyományteremtő szándékkal idén adtak át először. A díjat elnyerő tiszt és altiszt személyére a központ állománya tett javaslatot, aminek alapján az elismerést Lampert József alezredes (képünkön lenn), az alakulat Szimulációs és Gyakoroltató Központjának parancsnoka és Geréd László zászlós, az MH LVIK Katonai Légiforgalom-szervezési Központ légiforgalmi tájékoztatója vehette át.

1595949962

Honlapunk kérdésére mindketten hangsúlyozták: családjuk támogatása és kollégáik segítsége nélkül nem kaphatták volna meg ezt az elismerést, amely – mint fogalmaztak – voltaképpen „mindenkié".

„Még soha életemben nem lepődtem meg ennyire. Meg is hatódtam… Szolgálatunk profi csapatmunka. Én csupán végzem azt a munkát, amit tőlem a légierő elvár, de a kollégák teszik lehetővé, hogy ilyen színvonalon tudjam végezni" – nyilatkozta Lampert József alezredes.

„Nem is jutottam szóhoz. Hatalmas elismerésnek érzem ezt a díjat, főleg azért, mert a kollégák elismerése. Ez azonban mércét is jelent: a továbbiakban is meg kell felelni ennek" – mondta Geréd László zászlós.

1595949963

A honvedelem.hu érdeklődésére Szücs József mérnök ezredes kiemelte: a két évvel ezelőtti szervezeti átalakítás során a korábban az MH ÖHP állományában található vezetési elem egy szervezetbe került az irányítóelemmel.

„Ez lehetővé tette, hogy a két szervezet sokkal jobban átlássa egymás munkáját, gördülékenyebb lett az információáramlás, és mindez lényegesen javította az együttműködést. Ez mindenképpen eredménynek tekinthető" – szögezte le a parancsnok.

A központot második születésnapja alkalmából levélben köszöntötte fel Kovács Ferenc mérnök ezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka és Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes.

Csapatünnepének tényleges napját, március elsejét a központ kiképzésmentes sportnappal ünnepli.

Fotó: a szerző felvételei