Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pannonhalmi diákokkal az Isonzó-völgyben

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2018. május 17. 18:33

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Egyházzenei Szakközépiskola 10/B. idei osztálykirándulását – hasonlóan egy korábbi osztály négy évvel ezelőtti útjához – az Isonzó-völgybe szervezte. Tekintettel az iskola részvételére a tárca honvédelmi nevelési programjában, a hadtörténeti emlékek felidézésében a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár egy – korábban az iskolában végzett – tisztje is segítségére volt a tanulmányi úton részt vevőknek.

1599187024
A Villach felől érkező diákok meglátogatták a flitschi és redipugliai osztrák-magyar katonatemetőket, a Monte Dei sei Busi lejtőjén kialakított monumentális olasz katonai temetőt, valamint a harcok színhelyei közül Görzöt, a Tolmein fölött található Javorcát, a Monte San Michelé-t és a Monte Santó-t. Nemcsak itt, hanem a visintini kápolnánál is felhangzott koszorúzás közben a Himnusz, a Szózat, vagy a „Kimegyek a doberdói harctérre" kezdetű katonadal. Az egyes állomásoknál a diákok is minden alkalommal készültek egy-egy rövid irodalmi alkotással.
1599187024
Bár az egykori harctereket ma már dús vegetáció borítja, eltakarva az egykori harcok nyomait, mégis üdítő változatosság volt a diákoknak Aquileia ókeresztény bazilikája vagy Velence, a Földközi-tenger egykori királynője, illetve az olyan természeti csodák, mint a Boka-vízesés vagy a Duionói-öböl.
1599187025
Fotó: Siska Gábor Krizosztom és Tóth Zsófia Mária