Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápai hétköznapok járvány idején

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. április 7. 14:22

A Magyar Honvédség alakulatainak mindennapi életét is gyökeresen megváltoztatta a koronavírus kiváltotta járványhelyzet. Nincs ez másként az MH Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT) sem.

1596077928

A napi működés szintjén elsődleges a Magyar Honvédség parancsnoka által kiadott parancsok, intézkedések betartása. Ez érinti a beléptetés szigorítását, a személyi, illetve a technikai eszközökre is kiterjedő fertőtlenítési feladatokat, védőeszközök használatát. A pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő zavartalan tevékenységét támogató kórházparancsnok teendőit is pápai katona látja el. A nagymúltú katonai szervezet a határvédelmi feladatokból is kiveszi részét.

A pápai bázison települt 12 nemzeti Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) C-17-es óriásgépei szállítókapacitásuk kihasználásával nyújtanak segítséget a koronavírus elleni küzdelemhez. Március végén például Romániába szállítottak sürgős felkérés alapján 45 tonna egészségügyi felszerelést Dél-Koreából. A nemzetközi hajózószemélyzetre különösen szigorú közegészségügyi szabályok érvényesek. Egészségügyi szűrésüket a feladatvégrehajtásokat követően az MH PBRT Egészségügyi Központjának szakemberei végzik el, de a levett minták kiértékelése már Budapesten történik.

1596077928

Amennyire a vonatkozó járványügyi szabályzók betartása mellett ez lehetséges, az MH Pápa Bázisrepülőtér az elmúlt időszakban is folytatta a rendeltetéséből adódó mindennapi feladatait. Folyamatosan zajlik a repülőeszközök fogadása és kiszolgálása, a nyugati országrészt lefedő Légi Kutató-Mentő Szolgálat ellátása, a SAC-program támogatása, illetve a kiképzések.

Mint az a képgalériánkban is látható, az ejtőernyősök, a gépkocsivezetők vagy éppen az őrkutyák is tréningeznek. A bázisrepülőtér kiszolgálta a Hawk Strike 2020 gyakorlat repülőeszközeit, egyúttal biztosította az amerikai katonák ellátását is.

GALÉRIA