Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápai katonákra emlékeztek

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2018. május 29. 17:09

A honvédelem napja után és a hősök napja előtt három nappal emlékeztek meg a pápai katonákról a vitéz Bertalan Árpád Ejtőernyős Ezred emlékműnél. Az ünnepségre érkezett iskolás csoportoknak, a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselőinek és a nagyszámú további érdeklődőnek Horváth Ferenc nyugállományú százados, a Honvéd Bajtársi Klub titkára és Bocskay László nyugállományú őrnagy, önkormányzati képviselő beszélt a 170 éves Magyar Honvédségről.

1599187666
„A Magyar Honvédség 170 éves történetében a pápai katonák is jelentős szerepet vállaltak. A városban 1868 óta vannak jelen a Magyar Honvédség katonái. A 71. és a 72. gyalogzászlóaljak és a 7. Huszárezred katonái példát mutattak önfeláldozásból, bajtársiasságból, küzdeni tudásból. Tagjaik beilleszkedtek Pápa életébe, emléküket máig őrzi a város lakossága. A trianoni békediktátum helyben is éreztette hatását, az áttörést a repülőtér 1936-ban megkezdődő építése hozta meg, ami megadta a máig tartó folytonosság alapját. Büszkén vallják a pápaiak, hogy a magyar ejtőernyős fegyvernem itt született, hiszen vitéz Bertalan Árpád őrnagy vezetésével itt jött létre az első kiképzett ejtőernyős század, ami 1940 végére zászlóaljjá fejlődött. A parancsnok 1941. április 12-i tragikus, hősi halála után az alakulat felvette a legendás ejtőernyős tiszt nevét. A második világháború után szovjet repülőcsapatok állomásoztak itt, majd 1961-ben költözött a magyar katonai repülés Pápára" – mondta Bocskay László. 

1599187667
„Az ejtőernyős veterán közösség tagjai sajnos már nem lehetnek közöttünk, ezért a Honvéd Bajtársi Klub örökbe fogadta a vitéz Bertalan Árpán Ejtőernyős Ezred emlékművét. A klub tagjai, együttműködve az önkormányzattal, felújították az emlékművet és környékét. Kezdeményezésükre Pápa város polgármesterének, a város intézményeinek és az MH Pápa Bázisrepülőtér jelentős támogatásával a város ünnepi megemlékezéseinek sorába bekerült a mai nap. Ma méltó módon ünnepelhetünk a honvédelem napja alkalmából és emlékezhetünk azokra a pápai emberekre, katonákra, akik a vérzivataros időkben helytálltak és példát mutattak" – hangsúlyozta Horváth Ferenc.
1599187667
A rendezvényen a történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.
1599187667