Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Patyi András: az NKE tudatosan fejlesztett egyetem

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 8. 10:56

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudatosan fejlesztett egyetem – a rektor szerint leginkább ezzel lehet jellemezni a 2011-ben alapított intézményt. Mint Patyi András az MTI-nek adott interjújában elmondta, a fejlesztés még nem ért véget: a tervek szerint jövő év elejétől önálló karon folynak majd a nemzetközi képzések, s többek között 2015 végéig teljes egészében a Ludovika Campusra költöztetik a közigazgatási és rendészettudományi képzést.

Kifejtette: 2010-ben és 2011-ben egy jól átgondolt tervezési folyamat készítette elő az egyetem 2012. januári indulását. Azóta folyamatos, részben európai uniós pénzből finanszírozott tartalmi és szervezeti fejlesztés ment végbe az intézményben. A rektor hozzátette: reméli, hogy ez a racionálisan megtervezett fejlesztés az egyetem minden szervezeti egységében, minden működési területén látszik.

1595978441

Az elmúlt két és fél év legfontosabb eredményei közül kiemelte, hogy 2012-ben még romos épület volt a Ludovika Akadémia, mostanra viszont felújították, és egy hagyományokat őrző, de modern épület áll a VIII. kerületben, az ugyancsak megszépült Ludovika téren. A rektor az oktatás területén az országban elsőként létrejött és eddig egyedüliként működő Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola létrehozását nevezte az egyik legfőbb fejlesztésnek. Így jelenleg már három doktori iskola működik az NKE keretein belül.

Patyi András szerint az egyetemet többféle címkével lehet jellemezni: hazánk egyetlen katonai, valamint rendvédelmi egyeteme, másrészt az ország közszolgálati továbbképző egyeteme és az itt oktatott, kutatott tárgyak, diszciplínák nyomán államtudományi egyetem is egyben.

 

Jelenleg az NKE-nek négy campusa van. A Ludovika Campuson van az intézmény „vezérlési központja". Emellett itt található a – jelenleg még karközi szervezeti egységként működő – Nemzetközi Intézet is. Az egyetem Fenntartói Testületének döntése értelmében ebből az intézetből jövő év elején új, önálló kar alakul, ahová az összes nemzetközi jellegű képzést átcsoportosítják. Többek között a biztonság- és védelempolitikai képzést is, amelyet egyúttal át is neveznének nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakká.

A jelenleg is önálló karként működő egységek közül a Közigazgatás-tudományi Kar a XI. kerületi Ménesi úton, a Rendészettudományi Kar a XII. kerületben, a Farkasvölgyi úton, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a X. kerületi Hungária körúton működik. A tervek szerint a közigazgatási és a rendvédelmi kar még a fejlesztés első ütemében, vagyis jövő év őszére átköltözik a Ludovika Campusra. A második ütemben pedig – a 2016-2017-től kezdődő időszakban – a katasztrófavédelmi képzés is ide kerülhet. Patyi András szerint a Ludovika nehezen képzelhető el katonák nélkül, ezért szeretné, ha egyszer majd újra az egykori Ludovika Akadémián folytathatnák tanulmányaikat a honvédtisztjelöltek is. Ennek azonban speciális technikai feltételei vannak, hosszabb tervezést és egyeztetést igényel még.

A Ludovika Campus fejlesztésének részeként a napokban elkezdődött egy hatszáz fős kollégium építése, és tervben van egy új oktatási épület létrehozása, valamint egy sportközpont kialakítása is, ahol sportcsarnok, uszoda, lőtér és kültéri sportpályák is lesznek. Továbbá engedélyes tervük van a park felújítására, amely magában foglalja a régi lovarda megújítását is.

1595978441

Az NKE 2014-2015-ös tanévének hivatalos megnyitó ünnepsége szeptember 8-án, hétfőn reggel lesz. A rendezvényen a rektor mellett beszédet mond Hende Csaba honvédelmi miniszter is. Patyi András elmondta: ebben a tanévben mintegy 7 ezer hallgató tanul az egyetemen, köztük több,mint 2200-an elsőévesként.

A rektor elmondta: 2012 végén átvették a közszolgálati továbbképző rendszer újjászervezésének és működtetésének feladatát is. Ennek nyomán idén mintegy 74 ezer kormány- és köztisztviselőnek szerveznek és tartanak rövid, illetve hosszú távú képzéseket, tanfolyamokat.

Az idei tanév újdonságai közül a rektor kiemelte: elindult a nemzetközi közszolgálati mesterszak, amely az állammal kapcsolatos nemzetközi munkakörök mesterszintű ellátásra készít fel, valamint elindul az új közigazgatás-szervező szak is. Ezek mellett a továbbképzési palettán is több új szakirány indul. Ilyen például a közmédia vezetőinek bevonásával kidolgozott közszolgálati média és kommunikáció szak, amely jövő februárban, valamint a protokoll és közszolgálati kommunikáció szakirányú szak, amely már most októberben indul.

Patyi András, aki a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy különböző elfoglaltságait nem könnyű összeegyeztetni. Sajnálja, hogy nem jut elég ideje és energiája például a tanításra. Ezzel együtt ebben a tanévben is „kiharcolt magának" egy kötelezően választható – „a választási eljárás elmélete és gyakorlata" című – tantárgyat.

Patyi Andrást tavaly választották meg az NVB elnökévé, de – mint fogalmazott – már korábban is évekig „választási frontharcos" volt. Korábban kilenc évig dolgozott jegyzőként: ebben a minőségében 7-8 választási forduló megszervezését és lebonyolítását irányította Budapest XII. kerületében. Az NVB elnöke elmondta, hogy a választási eljárásban rendkívül rövid határidők vannak, sokszor néhány órán belül kell meghozniuk a döntéseket. Kiemelte, hogy mind az országgyűlési, mind az európai parlamenti képviselői választás idején rendkívül jó összetételű választási bizottság állt össze. Feladatorientált, kiváló jogi gondolkodású szakemberekkel dolgozhatott együtt, jelentősebb viták nem akasztották meg a munkát, „csak" dolgozni kellett.

Megjegyezte: az önkormányzati választás sokkal összetettebb és több munkával jár, mint az országgyűlési választás lebonyolítása. Ez alkalommal két szavazás lesz egy napon, ugyanis az önkormányzati és a nemzetiségi képviselők megválasztására egyszerre kerül sor.

Fotó: Illyés Tibor (MTI)