Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pro Urbe elismerés a Zalaegerszegi Honvédklubnak

Szöveg: Németh István nyugállományú őrnagy |  2018. június 13. 9:02

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományozott a város az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Zalaegerszegi Honvédklubnak. Az elismerést a város napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere adta át Németh István nyugállományú őrnagynak, a klub elnökének.

1599188699
Balaicz Zoltán polgármester adja át a kitüntetést a Zalaegerszegi Honvédklub részére. Átveszi: Németh István klubelnök.

A Zalaegerszegi Honvédklub 1968-as megalakítása óta aktív szerepet játszik a város és a városban élő nyugállományú katonák életében: kulturális rendezvények, bálok, kirándulások, csapatlátogatások szervezésével biztosítják a tagság szabadidejének hasznos eltöltését. Ezenfelül a klub nagy energiát fektet a katonai hagyományok ápolásába is.

Az egyesület megalakításának negyvenedik évfordulója alkalmából, 2008-ban emlékparkot alakított ki a Zalaegerszegen szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák emlékére. Évente számtalan alkalommal gyűlnek itt össze a klub tagjai, és emlékeznek az egykori katonatársakra. Az évfordulóhoz kapcsolódóan egy állandó kiállítást is összeállított a klub, amelynek keretében a tagság által gyűjtött tárgyak segítségével elevenítik fel a helyőrség katonamúltját. A klub minden évben találkozót szervez a Petőfi-laktanyában szolgált katonák, közalkalmazottak részére is. Emellett élénk kapcsolatot ápol az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssing városi szervezetével.

1599188699
A képen a Zalaegerszegi Honvédklub jelenlegi elnöksége és két korábbi elnöke a kitüntetéssel, hátul középen (civilben) Zalaegerszeg polgármestere.

A Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető cím átadásakor a polgármester kiemelte: a Zalaegerszegi Honvédklub jeleskedik a katonai hagyományok ápolásában, az ifjúság honvédelmi nevelésében, és színes közösségi rendezvényeket valósít meg. A klub példamutató kapcsolatot ápol a város önkormányzatával, és öregbíti Zalaegerszeg jó hírét. A közgyűlésen beszédet mondott Vitár Zsolt György alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese is, aki a város katonai múltjáról szólt, majd megköszönte a honvédklubnak nyújtott elismerést. Pro Urbe Zalaegerszeg díjat kapott még a Honvédklubon kívül a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára is.

Fotó: a szerző felvételei