Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Protokoll az élete – de a miénk is…

Szöveg: TDA |  2016. október 15. 16:28

Rendhagyó programmal indult a nap az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon október 13-án, ahol Görög Ibolya protokollszakértő tartott előadást etikettről és európai viselkedéskultúráról. 

1596021606

Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka bevezetőjében elmondta: a protokoll olyan szinten jelen van a katonák mindennapi életében, hogy az alapszabályokkal mindenkinek tisztában kell lennie. Nemcsak a téma volt azonban szokatlan a katonai környezetben, hanem az is, hogy a törzstanuló napokon megszokott csend helyett ezúttal inkább harsány nevetés és kacagás jellemezte a hangulatot.

Aki valaha is találkozott már vele, tudja, hogy Görög Ibolya előadói stílusa garanciát jelent a nevetésre, és ezt már első megszólalásával is bizonyította. Előadása ugyanakkor folyamatos figyelemre késztette a több mint kétszáz fős hallgatóságot, akik talán észre sem vették, hogy miközben jól szórakoztak, mennyi mindent tanultak az öltözködésről, a vendégfogadásról és az emberi interakciókról.

1596021606

Az előadó mindennapi életéből, a legfelsőbb szintű protokoll területén eltöltött sok évtizedes munkája tapasztalataiból építkezve, történeteken keresztül mutatta be az alapvető helyzeteket és természetesen azok buktatóit is. Többek között elmondta: ha valaki valamit eltéveszt, az látványosan érinti magát az „elkövetőt", de a mögötte álló szervezetet is. Nemcsak az ember, hanem egy szervezet is a viselkedéskultúra szabályainak ismeretétől és alkalmazási képességétől válhat hitelessé. Mindez pedig elengedhetetlen a honvédség számára, hiszen a speciális szabályok mellett a mindennapok „civil" viselkedéskultúráját is ismerni kell. A protokoll tehát mindenki életében jelen van, csak tudni kell alkalmazni.

1596021607

Fotó: Bödő Viktória