Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Protokoll szakembereknek tartott előadást a honvédelmi miniszter

Szöveg: Nyulas Szabolcs | Fotó: Tóth László |  2019. szeptember 26. 20:59

Minden szervezetben kiemelt jelentősége van a protokollnak, ezért felkészült szakemberekre van szükség, akik szívvel-lélekkel végzik feladataikat – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter szeptember 26-án, csütörtökön a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének szakmai napján Budapesten, a Pénzügyminisztérium épületében.

1596069128

Benkő Tibor a Katonadiplomácia és protokoll elnevezésű szakmai napon tartott előadásában úgy fogalmazott: nincs könnyű dolga a protokoll szakembereknek, hiszen rendkívül fontos feladatot látnak el. Számtalan részletet kell szem előtt tartaniuk, de mindig a háttérben maradnak. Ahogy a katonai pálya egy hivatás, úgy elhivatottság és elkötelezettség kell ehhez a pályához is – hangsúlyozta.

A katonai protokoll sajátosságairól szólva elmondta: a helyzet sokszor bonyolultabb, mint a civil életben, hiszen a rendfokozatok és a beosztások gyakran eltérnek, ezért külön figyelmet kell fordítani mindkettőre. A NATO-tagság miatt gyakoriak a külföldi vendégek, akik eltérő kulturális közegből érkeznek, ami szintén nehezítheti a protokoll szakemberek dolgát. A külföldre utazó magyar katonákat azért kell felkészíteni, hogy problémamentesen teljesíthessék feladataikat. „Ez a szakterület nagyon nagy kihívást jelent, mert nehéz feladat, de tagadhatatlan, hogy megvan a maga szépsége" – fűzte hozzá.   

1596069129

A miniszter rámutatott: nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy erősítsék a társadalom és a Magyar Honvédség közötti kapcsolatot. Ezen a területen a protokoll mellett a rendezvényszervezés is fontos,  például az állami ünnepségek, vagy a tárca programjainak megszervezése miatt. Mind a protokollos, mind pedig a rendezvényszervező akkor végzi jól a dolgát, ha támaszkodhatnak rá a vezetők, ugyanakkor a bizalomnak kölcsönösnek kell lennie, és a vezetőknek el kell fogadniuk a szakemberek javaslatait – emelte ki Benkő Tibor. 

Horváth Attila alezredes, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta: a szervezet 2017-ben jött létre és mostanra majdnem 90 taggal rendelkezik. Legfőbb céljuk a szakmai oktatás, vagyis az utánpótlás segítése, ezért több egyetemmel is kapcsolatban állnak, amellett, hogy médiumok és cégek is a partnereik közé tartoznak.

1596069129