Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puskás Tivadarra emlékeztek a Petőfi-laktanyában

Szöveg: Horniák Dóra |  2016. március 19. 18:10

Puskás Tivadar, a telefonhírmondó feltalálója halálának 123. évfordulója alkalmából tartottak koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést a Petőfi-laktanya díszkertjében március 16-án.

1596010557

„Puskás Tivadar hírnevét és elismertségét a telefonközpont elterjesztésével vívta ki, de talán még ennél is fontosabb, hogy a telefonhírmondó feltalálásával őt tekintjük a modern műsorszórás atyjának" – hangzott el a rendezvényen.

Mint megtudtuk: Puskás Tivadar a legkimagaslóbb volt azon magyar feltalálók sorában, akik a hang és a kép rögzítését, reprodukálását, továbbítását tűzték ki célul. Találmányának fogadtatása kedvező volt, úgy tekintettek a telefonhírmondóra, mint az újságírás, az információterjesztés forradalmasítására.
1893. február 15-én a Budapesti Telefonhírmondó-Szolgálat megkezdte nyilvános adásait. Puskás még ez év márciusában meghalt, de a telefonhírmondó történetének ezzel nincs vége: egészen a második világháborúig, vezetékeinek tönkremeneteléig működött.
A feltaláló neve szorosan kapcsolódik a Petőfi-laktanya történetéhez, mivel az alakulat feladatkörébe tartozik a híradó és informatikai szakterület is.

1596010558

A rendezvényen dr. Horváth László Ferenc, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum nyugalmazott igazgatója, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület alelnöke tartott ünnepi megemlékezést. Ezt követően a feltaláló mellszobránál koszorút helyezett el Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka, dr. Lindner Miklós nyugállományú altábornagy és Soós Tamás nyugállományú alezredes, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület képviseletében, valamint dr. Horváth László Ferenc és Voncsina Henrik, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Technikum Infokommunikációs Szakközépiskolája nevében.

1596010558

Fotó: a szerző felvételei