Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákóczisták öröksége

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 26. 21:45

Ezúttal Szombathelyi Ferenc nyugállományú vezérőrnagy, a II. Rákóczi Ferenc Katonai Középiskola egykori növendéke volt a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület szokásos fórumbeszélgetésének vendége.

1595970954
Ha sokáig akarsz élni, ültess fát – mondta a nyugállományú vezérőrnagy

Az érdeklődők eredeti felvételeken, az egykori növendékek korabeli és mai felvételein keresztül követhették a sokak által ismert intézmény életét. Szombathelyi Ferenc beszélt arról a szellemiségről, amit a növendékek kaptak és magukba fogadtak: magas elméleti ismeretek, a viselkedés, a fegyelem alapszabályai, a növendéktársak, a tanárok tisztelete, az életre szóló barátságok megbecsülése, nyitottság a kultúra, a művészetek, a humanizmus iránt. „Ha jó levegőn akarsz élni, vessél füvet, ha hosszú életű akarsz lenni, ültess fát!", érzékeltette e neveltetés hatását a vezérőrnagy, hiszen a növendékek élő, gyökeres, termő fákká váltak. Közülük később számosan a katonai pályát választották, és részesei voltak a hadsereg megújulásának. Akik nem a fegyveres szolgálat mellett döntöttek, szintén hasznos tagjai voltak a társadalomnak.

A növendékek életútja példa lehet a napjainkban a fegyveres szolgálat iránt érdeklődő fiatalok, többek között a KatonaSuli diákjai számára.

Fotó: Kiséri Nagy Ferenc