Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendfokozatuk: negyedszázados!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. november 26. 9:23

Fennállásának 25. évfordulója alkalmából, ünnepi küldöttgyűlést tartott a Honvédszakszervezet (Hosz), Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) november 24-25-én.

1596023752

A Hosz elődje, a Katonák Érdekvédelmi Szövetsége; két aktív és hét nyugállományú szervezetet, valamint 57 fő aktív- és nyugállományú katonát tömörítve, 1991. szeptember 14-én alakult meg. Jelenlegi nevén pedig 1995-től szolgálja a katonák érdekeit – elevenítette fel a szakszervezet történetét ünnepi köszöntőjében Czövek János, a Hosz elnöke.

„A haza védelme, biztonsága, e magasztos hivatás rendkívüli kötelezettségeket, fegyelmet és önfeláldozást kíván. Ezért szükségszerű ezen a területen is az érdekérvényesítés, az egyéni és kollektív jogok biztosítása. Szükséges, hogy a Honvédszakszervezet jól végezze teendőit, biztosítsa a munkaadók és munkavállalók közötti konstruktív párbeszédet, segítse és támogassa tagjait, mindennapi küzdelmeikben adjon kiváló közösséget részükre. Az elmúlt időszakban bebizonyította szervezetünk, hogy a közös érdekek mentén történő összefogással szép eredményeket tudunk elérni, és közösen ezen az úton kell tovább járnunk" – húzta alá az elnök.

Hozzátette: a Honvédelmi Minisztériummal folytatott egyeztetések során a Hosz mindig több szemszögből megvizsgált, valós problémákat tár a tárca illetékesei felé, és rendre megoldási javaslatokkal is előáll.

1596023752

A küldöttgyűlésen felolvasták dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter köszöntőlevelét, melyben a tárcavezető úgy fogalmazott: a Hosz kimagasló szakmai munkájával sokszor segített azon, hogy lehetetlen emberi helyzetek megoldódjanak.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szintén levélben méltatta a szakszervezet szakmai hozzáértését, és azt az erőfeszítést, amellyel immár negyedszázada töretlenül a katonák szolgálatában állnak.

1596023752

Sulyok János dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a honvédelmi tárca kiemelt partnere a Hosz. Mint mondta: a minisztérium számára nagyon fontosak a visszajelzések, hiszen mindkét fél azon dolgozik, hogy a katonák szolgálatteljesítésének körülményei folyamatosan javuljanak. Személyes tapasztalataiból kiindulva Sulyok János dandártábornok aláhúzta: az egyeztetések során a Hosz mindig konstruktívan, a megoldásokat keresve, és kompromisszumra készen viszonyult a felmerülő témákhoz.

Érdeklődésünkre Czövek János elmondta: a küldöttgyűlés természetesen nem csak az ünneplésről szólt, hiszen a tagok eszmecserét folytattak aktuális szakszervezeti kérdésekről, illetve megtárgyalták a jövőre vonatkozó elképzeléseiket is.

1596023752

Fotó: a szerző felvételei