Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülésbiztonsági konferencia Szolnokon

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2013. február 7. 17:20

A repülés folyamatosan változik, fejlődik, ami állandó feladatot ró azokra, akik figyelemmel kísérik a biztonságot esetleg veszélyeztető tényezőket. Ezért is fontos az előző évi tapasztalatok áttekintése és a felkészülés a következő időszak feladataira. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison erre a február 5-én megrendezett repülésbiztonsági konferencián került sor.

1595948777

A repülésben a biztonság mindenek előtt való nemcsak a fedélzeten lévők, hanem a többi légtérhasználó, illetve mindazok vonatkozásában is, akik repülőeszközök mellett tevékenykednek vagy azokkal bármilyen kapcsolatba kerülnek.

A konferenciát Lamos Imre dandártábornok, bázisparancsnok nyitotta meg. Mint fogalmazott, a repülésbiztonsági feltételek változása kihat a képességekre, amelyek viszont más képességek fenntarthatóságára vannak hatással.
A tavalyi év repülésbiztonsági szempontból sikeres volt, és ennek is köszönhető, hogy a bázis állománya – kedvezőtlen repülési idők, mennyiségi és üzemképességi mutatók mellett is – teljesíteni tudta sokrétű feladatait.

1595948778

A tábornok a számszerű eredmények közül kiemelte, hogy a Magyar Honvédség nemzetközi kötelezettségeiből adódó feladatrendszerében a Légi Tanácsadó Csoport és a Légi Kiképzés-támogató Csoport közel 1000 óra repülést hajtott végre eseménymentesen hadműveleti körülmények között. Elismeréssel szólt az állomány munkájáról, amely a rendelkezésre álló repülőtechnika üzemképessége mellett a repülőváltások 82 százalékát ki tudta adni, és az összes tervezett repülés 93 százalékát végrehajtotta (amiben a kedvezőtlen időjárás szerepe is benne van).

A konferencia korreferátumokkal folytatódott, amelyek változatos témákat érintettek. Szó volt többek között a repülőkiképzés tervezéséről és a végrehajtást befolyásoló tényezőkről, a repülésbiztonságról a légiforgalmi irányítók szemszögéből és az idegen tárgyak által okozott sérülésekről. Az ezt követő hozzászólások között új területet tárgyalt a kisméretű pilóta nélküli repülőeszköz rendszerbeállításáról szóló előadás.

1595948778

Az idei év feladatait taglalva Lamos dandártábornok hangsúlyozta: a repülőeszközök száma nem befolyásolhatja a repülésbiztonság színvonalát. Elengedhetetlen a repülésbiztonsági rendszer aktualizálása, a tapasztalatok folyamatos beépítése a harci kiképzésbe. Rámutatott, hogy minden alapja a felkészülés, a módszeres repülőkiképzés, ennek érdekében pedig a rendelkezésre álló repülési idő hatékony felhasználása.

Zárszavában a bázisparancsnok megköszönte a helikopterbázis Repülésbiztonsági Főnökség állományának a tavaly végzett kiváló munkát.

1595948778

Fotó: Papp Béla főhadnagy