Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán és Egyiptom együttműködése megváltoztathatná az egyensúlyt a térségben?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 7. 16:13

A Kairóban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök stratégiai szövetséget ajánlott és kölcsönt ígért február 6-án, szerdán a likviditási gondokkal küszködő Egyiptomnak – jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

Az elnök kíséretében lévő Ali Akban Szálehi külügyminiszter ezenkívül közölte, hogy az egyiptomi turistáknak és üzletembereknek ezentúl nem kell vízumot kiváltaniuk, ha Iránba akarnak utazni.

A Reuters szerint e felajánlások hideg fogadtatásra találtak. A főleg szunniták lakta Egyiptomban még mindig sokan gyanakvóan tekintenek a síita Iránra. Az ellentétek egyik fő oka, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

A két ország között 1979 óta nincs diplomáciai kapcsolat, és iráni elnök azóta most jár először Kairóban, az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) szerdai-csütörtöki csúcstalálkozójára érkezett.

Mohamed Murszi, Egyiptom első iszlamista elnöke mindazonáltal kedden meleg fogadtatásban részesítette Ahmadinezsádot.

Az iráni elnök újságírók előtt kijelentette, hogy külső erők megpróbálják akadályozni a Közel-Kelet két legnépesebb országának közeledését.

Mohamed Kamel Amr egyiptomi külügyminiszter igyekezett csökkenteni az iráni elnök látogatásának jelentőségét, a Reutersnak nyilatkozva azt mondta: Ahmadinezsád főleg az OIC-konferencia miatt jött.

Az iráni elnök szerda este interjút adott az egyiptomi állami tévének, és ebben egymás megértésére buzdította a szíriai kormányt és az ellenzéket, valamint a válság megoldására szabad választásokat szorgalmazott. „A háború csak háborút szül, és az a kormány, amely háborúval akarja fenntartani hatalmát, nem tart sokáig" – jelentette ki.

Ahmadinezsád szerint Irán és Egyiptom együttműködése „megváltoztathatná az egyensúlyt a térségben". Tagadta, hogy hazája fel akarná váltani az Egyesült Államokat, mint Egyiptom védelmezőjét, Irán csak baráti viszonyt akar kialakítani vele.

Arra a kérdésre, hogy Irán tart-e izraeli katonai csapástól, azt mondta: „Nem félünk. Úgy gondolom, egyértelmű, hogy ki fél kitől."

A SUNA szudáni hírügynökség beszámolt arról szerdán, hogy Omar Haszan el-Besir, az ország elnöke az OIC-konferencián kétoldalú megbeszélést tartott Ahmadinezsáddal, és elmondta neki: miután mindkét ország szeretne a másikkal szorosabb kapcsolatot, Kartúm szívesen venné, ha Irán több tőkét fektetne be országában.

Irán és Szudán közeledését több perzsa-öbölbeli arab ország nem nézi jó szemmel. A két elnök találkozója valószínűleg bosszantja például Szaúd-Arábiát. Mindazonáltal diplomaták szerint az Iránhoz való közeledést a szudáni kormány nem minden minisztere támogatja, mert attól tartanak, hogy az öbölbeli arab országok ezt látván kevésbé lesznek hajlandók befektetni az afrikai országban.