Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sárga Angyalként” járja az utakat a győri katona

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvétele |  2020. május 16. 20:00

Egy érdekes köszönőlevelet posztoltak a napokban az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Facebook-oldalán, amelyben az alakulat egyik katonája, Grinácz Roland szakaszvezető önzetlen segítségnyújtására hívta fel a figyelmet egy hölgy.

Így szól a levél:

„Tisztelt Rakétaezred!

Szeretném, ha tudnák, hogy az Önök kötelékében milyen önzetlen, segítőkész emberek vannak! A hétvégén Somogybabod közelében lerobbantunk az autónkkal és nem telt el 2 perc, megállt egy autó mögöttünk, hogy miben segíthet? A fiatalember hozta azonnal a szerszámait és próbált segíteni, de mivel az autó továbbra sem indult, felajánlotta, hogy hazavontat bennünket Mernyére, amely számára nagy kerülőt jelentett. Útközben kiderült, hogy Győrben hivatásos katona és nem mellesleg autószerelő!

Hazavontatta az autónkat, és egy fillért sem fogadott el, pedig a férjem erősködött, hogy legalább az üzemanyagköltségét hadd térítsük meg. Nem fogadott el pénzt! A mai világban ritka az ilyen segítőkész, önzetlen ember! És a lényeg: aki ennek a történetnek a főhőse nem más, mint GRINÁCZ ROLAND! Nagyon szépen köszönöm a saját és a családom nevében a segítségét!

Biróné Cservenák Éva és családja Mernye
Minden jót kívánok az egész Rakétaezrednek!"

1596079312

Az eset kapcsán kiderült, hogy a 2. légvédelmi rakétaosztálynál gépjárművezetői beosztásban szolgáló Grinácz szakaszvezető aznap még további két, az út szélén lerobbant jármű javításán is segédkezett.

Grinácz szakaszvezető – aki gyermekkora óta az autók szerelmese és imád velük foglalkozni – tíz éve csatlakozott a Magyar Honvédséghez. Május 9-én, éppen a két határszolgálat közötti pihenőidejében utazott haza Győrbe a lérakos katona, amikor először a mernyei családon segített, majd egy Veszprém mellett úton, egy út szélén álló autót sikerül annyira megjavítania, hogy az utasok balesetmentesen haza tudtak jutni. Itt azonban még nem ért véget a nap, ugyanis néhány kilométerrel később egy leszakadt kipufogó problémáját oldotta meg Roland.

A győri katona elárulta, hogy az elmúlt évek során számtalanszor segített már lerobbant járművek javításán az útjai során. Számára természetes, hogy ha ilyet lát, azonnal megáll és igyekszik legjobb tudása szerint segíteni az autókon és az utasokon is.