Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Senki sem születik hazafinak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. szeptember 29. 12:00

„Hazafiság Iskolája” néven országos pedagógiai konferenciát rendeztek szeptember 28-án, csütörtökön, Székesfehérváron.

A konferencia megnyitóján Karsai Béla, a rendezvényt szervező Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) székesfehérvári szervezetének elnöke kitért arra, hogy bizony senki sem születik hazafinak: a nemzeti érzületet és identitást neveléssel lehet és kell megszerezni. Mint mondta, a HTBK – már csak alapszabályából kifolyólag is – igen fontosnak tartja a megfelelő szintű honvédelmi nevelést, hiszen egy nemzetnek csak akkor van jövőképe, ha tiszteli múltját és értelmezni is tudja azt. Hozzátette: természetesen a felnőtteknek kell példát mutatniuk a fiatalabb generáció számára.

1596039341

Dr. Petrin László, a Fejér megyei kormányhivatal főigazgatója szerint a honvédelmi kultúra az általános kultúra része – és ennek megfelelően ezt is megfelelő módon kell átadni a fiataloknak. A főigazgató szerint a hazafias nevelés az oktatási intézmények depolitizálásával korábban háttérbe szorult, de a pedagógia reform ismét a helyes pályára állította a képzést. Svájccal példálódzva Petrin László felhívta a figyelmet arra, hogy az erős, és egészséges nemzettudattal rendelkező országban nem is az érettségi vizsga, hanem az úgynevezett újoncavatás jelenti azt, hogy az adott fiatal átlépte a felnőttkor küszöbét. Zárszóként azt kívánta, hogy a hét éve útjára indult Hazafiság Iskolája nevű pedagógiai program még „sokszor hét évet éljen meg."

1596039342

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere aláhúzta: a Hazafiság Iskolája program országos lefedettségű – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tény, hogy erre a konferenciára is hazánk számos pontjáról érkeztek érdeklődők. Véleménye szerint a program csak akkor lehet még sikeresebb, ha az ezt övező összefogás is országos szintű lesz. Elmondta azt is, hogy a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) igazán méltó helyszíne a Hazafiság Iskolájának.

A konferencián résztvevők részletes betekintést kaptak többek között a Hazafiság Iskolája programba, melyet nem mellesleg szeptember 26-án éppen századszor rendeztek meg Pákozdon.

1596039342

Dr. Görög István, a KEMPP ügyvezetője elmondta: a pedagógiai program kiválóan alkalmas, hogy nagyszámú csoportok részére interaktív, komplex formában járuljon hozzá a hazafias neveléshez. Ráadásul – tette hozzá – a tananyag remekül illeszkedik az iskolák pedagógiai programjához, nevelési céljaihoz, és élményszerűen egészíti ki például a történelem tantárgyat.

Eddig több mint kilencven iskola, kétezer pedagógus és húszezer diák járta ki a Hazafiság Iskoláját.


1596039342

Fotó: a szerző felvételei

Címkékkultúra