Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres környezetirányítási felülvizsgálat Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Budai Anna |  2012. november 10. 9:03

A Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) éves felügyeleti vizsgálatát tartották a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. A környezetvédelem a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozást követően kiemelt jelentőségűvé vált a Magyar Honvédség számára. A környezet megkímélése, az erőforrások és a technika ésszerű használata korunk központi követelménye.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága 2007-ben alakította ki környezetközpontú irányítási rendszerét. Egy laktanya esetében ennek jelentősége, hogy a katonai tevékenység során lehetőségeihez mérten csökkentse a környezeti terhelést, ennek megvalósulását pedig független harmadik fél tanúsítja. Erre háromévente kerül sor. Ezenfelül minden évben felügyeleti auditot tartanak, ahol megvizsgálják az éves rövid és hosszú távú célokat.

1595944507

Az egész napos audit bevezető megbeszéléssel kezdődött, amelyen Walterné Szeri Eszter százados, környezetvédelmi tiszt tájékoztatta az auditorokat a laktanyában az elmúlt évben végrehajtott, a környezetirányítással összefüggő feladatokról: épületek felújítása, vízelvezetési rendszer fejlesztése, sárrázó kialakítása. Kiemelte a nemzeti parkokkal való együttműködés kiterjesztését, hiszen a laktanya mellett található 4. számú gyakorlótér egyes részei NATURA 2000-területen helyezkednek el. Hangsúlyozta az elmúlt évben kialakított oktatóterem jelentőségét, ahol lehetőség nyílik a környezetirányítással, munka- és tűzvédelemmel kapcsolatos tanfolyamok, továbbképzések megtartására.

Az okmányok áttekintését követően sor került a laktanya azon részeinek ellenőrzésére, amelyek a legnagyobb odafigyelést igénylik környezetvédelmi szempontból: telephelyek, raktárak, a technikai kiszolgáló állomás különböző egységei, a veszélyes hulladékot tároló gyűjtőpontok és az üzemanyag-, illetve akkumulátortöltő állomások.

A zárómegbeszélésen Kucher György okleveles mérnök, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. vezető auditora megfelelőre értékelte a felügyeleti auditon látottakat. A laktanya további egy évre megszerezte a minősítést.

1595944507