Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen debütált a Katonai Vizsgaközpont

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. április 7. 7:19

Az első, a harcszabályzat-ismeretből még januárban végrehajtott vizsgák sikeres lebonyolítása után elmondható, hogy jól debütált a tavaly létrehozott Katonai Vizsgaközpont. A minősítővizsgák áprilisban kezdődnek és október végéig tartanak – mondta Takács Tamás ezredes, a vizsgaközpont vezetője a honvedelem.hu-nak.

Az ezredes hangsúlyozta: a vizsgaközpont tavaly, szeptember 1-jén kezdte meg működését, és még abban az évben sikerült kialakítani az infrastrukturális és informatikai hátteret, amellyel megindulhatott a vizsgáztatáshoz szükséges elméleti és gyakorlati felkészülés. A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses, tiszti és altiszti állományú tagjai előmenetelét meghatározó minősítővizsgák előkészítésével és végrehajtásával a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) bízták meg – tette hozzá.

1595969778

Sikeres volt az ILIAS rendszer tesztelése

„A minősítővizsga a teljesítményalapú előmeneteli rendszer egyik eleme, amelynek eredményes és érvényes elvégzése határozza meg a katona előmeneteli rangsorban elfoglalt helyét" – mutatott rá az ezredes. A központ további feladatai közé tartozik az egyetem oktatási egységei által igényelt vizsgák végrehajtása, valamint a meghatározott szintű, vezetői beosztás betöltésére tervezett állomány kiválasztásában való közreműködés is.

„Újdonságot teremtett a minősítővizsgáztatás rendszerében, hogy a vizsgákra való felkészülést korszerű távoktatásos formában valósítjuk meg, amelyhez az ILIAS e-learning programot használjuk" – mondta. Az ILIAS rendszert − az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) és az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar közötti együttműködési megállapodás alapján − az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett békeműveleti felkészítések során is alkalmazzák – fűzte hozzá.

Az ILIAS programmal történő vizsgáztatást többször is tesztelték már: minősítő próbavizsgák során ellenőrizték a problémamentes működést, és idén januárban az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnökének igénye alapján levizsgáztatták a rajparancsnoki állományt. A harcszabályzat-ismeretből végrehajtott vizsgákat öt napon, négy helyszínen bonyolították le, összesen 146 fő részvételével. „Az új rendszer ezzel sikeresen debütált" – emelte ki.

1595969778

Az első vizsgák április végétől indulnak

Az idei minősítővizsgák áprilisban kezdődnek és október végéig folyamatosan tartanak összesen 17 helyszínen. A regisztráció és a felkészülés már elkezdődött, a vizsgák pedig április végétől indulnak – részletezte Takács Tamás ezredes.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke kérdésünkre elmondta, hogy a honvédség harcszabályzatát tavaly adták ki a rajoknak, illetve szakaszoknak. „Tíz év után végre van egy olyan harcszabályzat, ami egységes és az altiszti, illetve a szakaszparancsnoki állománynak biztos fogódzkodót nyújt" – mondta, hozzátéve, hogy a szabályzat világos iránymutatást jelent mind az országvédelmi feladatok ellátásában, mind pedig a béketámogató műveletekben.

1595969778
Az új vizsgarendszer jó a vezetőknek és a katonáknak is

Annak érdekében, hogy meggyőződjenek: az állomány valóban elsajátította a szabályzatot, felvették a kapcsolatot a vizsgaközponttal, és a felkészítések után először használhatták az új ILIAS e-learning programot. „Az eredmények alapján meggyőződtünk arról, hogy a fiatal szakaszparancsnokok, altisztek, rajparancsnokok és helyetteseik elsajátították a harcszabályzatot, ami egyébként a további előrejutás, megmérettetés és a magasabb beosztás feltétele" – hangsúlyozta a dandártábornok.

A dandártábornok szerint az új vizsgarendszer egyrészt jó a vezetőknek, hiszen pontos képet kaphatnak az állomány ismereteiről, másrészt pedig jó a katonáknak is, hiszen objektív szempontok alapján nyerhetnek visszajelzést saját felkészültségükről.

Fotó: archív