Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen ért véget az olaszországi gyakorlat

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2016. december 6. 17:04

Többnemzeti gyakorlaton vettek részt november végén a magyar katonák Olaszország északi részén, Gemona del Friuliban.

1596024312

A „EUROPEAN WIND 2016" elnevezésű gyakorlat célja az volt, hogy az Európai Unió védelmi együttműködésébe (European Union Defence Cooperation Initiative – EU DECI) bevont nemzetek összehangolják és begyakorolják eljárásaikat. Az EU DECI az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul. Az olasz-szlovén-magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (MLF – Multinational Land Force) bázisán megalakított harccsoporthoz további két nemzet Ausztria és Horvátország csatlakozott.
Az EU DECI harccsoport dandár szintű parancsnokságának (Force Headquarters − FHQ) kéthetes gyakorlat ideje alatt folyamatosan reagálnia kellett a fiktív harcászati helyzetben kialakult-kialakított cselekményekre, közlésekre.

Ezzel egy időben az alárendelt alegységek közös kiképzéseken vettek részt és úgynevezett alájátszóként biztosították az elsődleges kiképzendő állomány felkészítését és értékelését.
A gyakorlat vezetőségének részeként a magasabb szintű parancsnokság szerepét betöltő csoport – köztük két magyar főtiszt – feladata az elöljáró törzs az EU harccsoport irányítása volt. A parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat ellenőrző és értékelő nemzetközi csoportjában pedig az MH Összhaderőnemi Parancsnokság műveleti képességek ellenőrzéséért felelős főtisztje vett részt.
Az EU DECI parancsnokságára beosztott tisztek, altisztek nemzetközi környezetben látták el feladataikat, és végül egy zárógyakorlaton bizonyították be, hogy képesek az együttműködésre és ezzel a harccsoport elérte a műveleti készenlétet.

1596024313

A magas rangú katonai vezetők mellett a zárógyakorlat bemutatóját megtekintette Michail Kostarakos vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke is.

Az eseményen a Magyar Honvédséget dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka képviselte, aki elismerően nyilatkozott a magyar katonák felkészültségéről és hangsúlyozta: „Nekünk katonáknak az a feladatunk, hogy értékes partnerei legyünk azoknak a szövetségeknek, amelyeknek tagjai vagyunk, és ennek most egy kitűnő példáját láthattuk."

1596024313

Az EU DECI harccsoport részeként a fél éves itthoni készenlétét 2017. január elsejével kezdi meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának kijelölt állománya egy századnyi erővel. A többnemzeti harccsoporton belül a dandár katonái mellett, az MH Civil-katonai Együttműködési Lélektani és Műveleti Központ katonái különböző beosztások betöltésével támogatják a kötelék műveleti feladatait.

A „EUROPEAN WIND 2016" gyakorlat a résztvevő nemzetek zászlóinak ünnepélyes levonásával ért véget.

1596024313

Fotó: a szerző felvételei