Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Simonyi-napok Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2014. május 25. 9:22

Haditornával, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetéssel, emléktábla avatással és koszorúzással emlékezett meg Debrecen városa báró Simonyi József ezredesről. A többnapos rendezvénysorozatban aktívan részt vett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központja (2. KIK) is.

1595972486

Báró Simonyi József ezredesről emlékezett meg Debrecen városa

Simonyi óbester, „a legvitézebb huszár" 1818. szeptember 23-án érkezett Debrecen városába és lett a város helyőrségparancsoka. Simonyi a városban töltött szolgálati ideje alatt sokat fáradozott a lakosság és a katonaság közötti jó kapcsolat megteremtéséért. Nevéhez fűződik a róla elnevezett út megépítése, fásítása, a Hadi Árvaház létesítése, az első hadijátékok szervezése, és a Nagyerdő hasznosításának, valamint a gyógyfürdő építésének javaslata is. Simonyi óbester szorosan kapcsolódik a debreceni központhoz, hiszen az alakulat Toborzó Irodájának épülete 2008. szeptember 23-án ünnepélyes keretek között felvette a legendás hírű óbester nevét. A 2. KIK évek óta tevékenyen részt vesz Simonyi Óbester emlékének ápolásában, többek között a központ minden év szeptember 23-án maratoni távú toborzó futással emlékezik meg az ezredesről.

Az elmúlt héten a legendás huszártiszt emléke előtt tisztelgett Debrecen városa is, a cívisvárosban immár 16. alkalommal rendezték meg a Simonyi-napokat. A többnapos programsorozat gerincét a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tartották május 17-én. A rendezvény részeként a szervezők márványtáblát lepleztek le, mellyel megemlékeztek Emődy Dánielről, aki a Pro Patria Alapítvány kuratóriumának egykori elnökeként 1998-tól szervezte a Simonyi-napokat, eleinte Debrecenben, aztán hazánk és a szomszédos országok területén. A nap folyamán számos érdekes és izgalmas eseményen vehettek részt az érdeklődők. A könyvtár épületében lehetett megtekinteni a „Paripák" tárlatot, az „Én és a lovam" fotópályázat kiállítását, továbbá papírszínházas előadást mutattak be (A huszárból lett király). Emellett az iskolások mini hadi tornán mérhették össze tudásukat, illetve Simonyi óbester debreceni szerepvállalásáról tartottak kerekasztal beszélgetést.

A rendezvény koszorúzással zárult. A Simonyi-emléktáblánál Halász János kultúráért felelős parlamenti államtitkár; a Hajdú-Bihar megyei Lovas Huszárhagyomány-őrző közhasznú Egyesület nevében Papp Gyula tiszteletbeli elnök és Szoboszlai Endre alelnök, az MH HKNYP 2. KIK nevében Nagy Zoltán alezredes, parancsnok, és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár nevében Kovács Béla Lóránt igazgató helyezte el a megemlékezés virágait.

1595972486

A rendezvény a Simonyi-emléktábla koszorúzásával zárult