Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sírgondozás az olasz hősi temetőben

Szöveg: Lajkó Tibor hadnagy |  2016. december 21. 11:48

A város határában található első világháborús olasz hősi temetőt tisztították meg a napokban a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói. A résztvevő diákok – egy rendhagyó történelemóra keretében – a zalaegerszegi Városgazdálkodási Kft. közreműködésével ismerkedhettek meg a hagyományőrzés ezen formájával.

Az első világháború szenvedései hamar elérték a hátországot, köztük Zalaegerszeget is. A város akkori épületeiben hadikórházak sokaságát rendezték be, köztük a mai Zrínyi Miklós Gimnázium termeiben is helyeztek el sérült katonákat. A hadifoglyok egyre növekvő létszáma miatt elkerülhetetlenné vált az őrzés, ezért 1915. május 8-án, a pozsonyi katonai parancsnokság levéllel fordult Zalaegerszeg polgármesteréhez egy tábor kialakításának terveivel.
Összesen 20 ezer fogoly elhelyezését kívánták megoldani 50 épületben, amelyet 2000 fővel őriztettek volna.

1596024951

A foglyok ellátása – a viszonylagos kis létszám ellenére – sem volt mindig zökkenőmentes, számos esetben járványok tizedelték őket. A létesítmény első ,,lakói" oroszok voltak, de nagy számban őriztek itt román és szerb katonákat is. Az olasz hadba lépést követően nagy számban érkeztek itáliai hadifoglyok Zalaegerszegre. Az 1918-as vereséget követően a tábor rendje teljes mértékben felbomlott, az őrszemélyzet és az ápolók eltűnésével a szökések száma drasztikusan megnőtt.

Az egykori épületekből mára semmi sem maradt, ugyanis az 1960-as években az utolsó barakkokat is elbontották. Egyedül a táborhoz tartozó temető maradt fent épségben, amelyben 1646 olasz, román, szerb és orosz hadifogoly alussza örök álmát. A sírhelyek rendezett kialakítására 1927-ben került sor az olasz-magyar örökbarátsági szerződés megkötését követően.

A temető több alkalommal is renováláson esett át. Legutóbb 2016-ban történt meg teljes körű felújítása, amelyre Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviselőtestülete külön forrást biztosított. Az átadó ünnepségen az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete, Assunta Accili Sabbatini is elhelyezte a megemlékezés koszorúit.

1596024951

Fotó: Óvári Gábor főtörzsőrmester