Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Soha többé!

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. január 27. 15:33

Soha többé nem eshet meg, hogy az ezeréves magyar állam nem tudja megvédeni polgárait – mondta Hende Csaba a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, január 27-én.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban szervezett megemlékezést az Élet Menete Alapítvány a holokauszt emléknapja alkalmából. A rendezvényen Magyarország kormányát Hende Csaba képviselte.

1595948418

„Meg kell ismernünk azok életét, akik egyek voltak közülünk, velünk éltek. Meg kell ismernünk azt a sok hétköznapi dolgot és egyáltalán nem hétköznapi teljesítményt, ami által az ő életük is része volt a nemzet és Európa életének. Meg kell ismernünk, hogy honvédként miként harcoltak a magyar hazáért és közös szabadságunkért az 1848–49-es szabadságharcban és az első világháborúban" – mondta beszédében a honvédelmi miniszter.

Ennek jegyében – a honvédség segítségével – a Kozma utcai zsidó temető hősi parcellája is megújul, ahol azok sírjait teszik rendbe, akiknek későbbi leszármazottai, rokonai a soának estek áldozatul.
„Meg kell ismernünk mindezt, hogy értsük, mit veszített el ez a nemzet és Európa zsidó honfitársaink kegyetlen elpusztításával. Hogy értsük, micsoda gyalázat volt, hogy a nemzet és Európa nem tudta megvédeni azokat, akiket magyar és persze Európa többi államának közreműködésével adtak halálra."

1595948418

Hende Csaba úgy fogalmazott, a múlt életünk része, és az emlékezés csak akkor éri el célját, ha élet fakad belőle. „Ha ismerük és értjük a történelmet, ki tudjuk mondani: soha többé! Soha többé nem eshet meg Magyarországon és Európában, hogy származása, bőrszíne, vallása miatt bárkit kiközösítsenek, megfosszák a vagyonától és meggyilkoljanak. Erősen hiszem: soha többé nem eshet meg, hogy az ezeréves magyar állam nem tudja megvédeni polgárait. Minden jóakaratú magyar emberrel együtt keményen dolgozunk, és ha kell, küzdeni is hajlandóak vagyunk ezért" – mondta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba leszögezte: a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy megtegye mindazt, amit a fentiek érdekében egy kormány megtehet, többek között e törekvések jegyében jött létre a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság is.

A miniszter arra kérte a megjelenteket, hogy kísérjék figyelemmel a deportálások megkezdésének hetvenedik évfordulójára történő felkészülést, és ha módjuk vagy lehetőségük van rá, tegyenek hozzá ők maguk is: ez a módja annak, hogy valóban méltó módon, együtt emlékezhessünk.

1595948419

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete beszédében szintén az emlékezés jelentőségét hangoztatta. „Emlékezni és emlékeztetni kell, mert rövidesen nem lesz élő tanú, aki beszámolhatna a holokausztról" – mondta, és hozzátette: az antiszemitizmus a 21. században is létezik és erősödik.

A megemlékezés végén a résztvevők közösen gyújtották meg az emlékezés lángját.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária