Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sólymok és Messerek – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 15. 12:02

Sólymok és Messerek – német és magyar légifegyverkezés 1918–1945 címmel szervezett közös kiállítást a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), valamint a Német Szövetségi Véderő Hadtörténeti Múzeumának Berlin-Gatowi Repülőmúzeuma. Az ötlettől a megvalósításig nem kevesebb, mint két és fél év telt el, ami alatt a feleknek számos kérdésben kellett közös nevezőre jutniuk.

1595962880
Bár a címe nem ezt sugallja, a „Sólymok és Messerek" tárlat inkább egyfajta történelmi áttekintő, semmint technikatörténeti kiállítás. A magyar vonatkozású részét összeállító Gondos László történésztől, a HM HIM munkatársától megtudtuk: ennek oka, hogy az egyeztetések eredményeként a német repülőmúzeum koncepciója valósult meg.

– Az ötlettel két és fél éve kereste meg a német fél a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumot. Nem titok, hogy az elképzelések kezdetben igen távol álltak egymástól. A magunk oldaláról sokkal inkább a technikatörténetre helyeztük volna a hangsúlyt, például különböző gyárak és repülőgép-típusok fejlesztésének bemutatásával. Ezzel szemben partnereink a két ország repülőgépiparának történetét társadalom-, politika- és diplomáciatörténeti környezetbe kívánták beágyazni. Kompromisszumok megkötése árán végül az utóbbi elképzelés valósult meg, elsősorban azért, mert a kiállítás Németországban is látható lesz, s ezzel összefüggésben a Berlin-Gatowi Repülőmúzeum parancsnoka többször is hangsúlyozta: a második világháborúban hiába voltunk szövetségesek, a német emberek nagyon keveset tudnak arról, hogy Magyarország milyen körülmények között, milyen események hatására csatlakozott a tengelyhatalmakhoz – mutat rá Gondos László.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 15-én, pénteken megjelenő számában!)