Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Spanyol vendég a kikötőben

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2017. május 10. 20:42

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez (MH 1. HTHE) látogattak a Székesfehérváron települő magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit – NFIU HUN) tagjai. A tűzszerészek és hadihajósok munkájáról, valamint a CREVAL szakasz felkészüléséről is tájékozódtak.

1596031819

Alberto Gonzalez Gonzalez őrnagyot, az NFIU Logisztikai Főnökség Műszaki Részleg részlegvezetőjét és Halkovics Ádám hadnagyot, infrastrukturális tisztet Kürti Dezső alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese fogadta.

A látogatók saját műszaki alegységük munkájáról is beszámoltak, emellett megismerkedtek az ezred feladatrendszerével, az aktuális feladatokkal, a technikai eszközparkkal, a NATO-nak felajánlott CREVAL szakasz képességeivel. A delegáció tagjai a Magyar Honvédség Hadikikötőjében az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztály és Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század munkájába is betekintettek, egy aknamentesítő hajó fedélzetén pedig a hadihajós katonák különleges feladataiból kaptak ízelítőt.

1596031820
* * *


A NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokának alárendeltségébe tartozó, és a NATO Nemzetközi Katonai Parancsnokságként működő NFIU elsődleges műveleti feladata a szövetséges erők, valamint az azt követő erők fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének elősegítése. Az NFIU támogatja a NATO kollektív védelmi tervezését és elősegíti az ezzel kapcsolatos nemzeti tervek elkészítését. Békeidőben mindezek mellett szerepet játszik a NATO erők Magyarországra tervezett azon gyakorlatainak előkészítésében és végrehajtásában, melyek jellegükben és volumenükben kapcsolhatók az NFIU feladatrendszeréhez.

Fotó: Tóbiás Tünde hadnagy