Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportolóként és katonanőként…

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2020. március 6. 7:04

Magyarországon évről évre egyre több hölgy vállal feladatot a Magyar Honvédségnél. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

1596076820

Józan Beáta kiváló honvédos öttusázó számára egyenes út vezetett a sporttól a katonai szolgálatig, miután 2017-ben Farkas László nyugállományú alezredes, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke felkérte, hogy szerződéses őrmesterként csatlakozzon az éppen megalakuló sportszázadhoz. „Úgy gondolom a sportszázad és a katonai szolgálat egyfajta kölcsönösségi alapon működik. Egyenruhás sportolóként az egész Magyar Honvédséget képviseljük, cserébe a sport utáni életünkben a haderő biztos állást nyújt számunkra" – mondta az őrmester, aki tavaly felhagyott a versenyszerű sportolással és jelenleg az MH Altiszti Akadémia személyügyi főnökségén dolgozik. „A versenyszerű sportolás egyre kevésbé hiányzik, jelenleg humán beosztottként dolgozom és nagyon szeretem ezt a légkört. Természetesen a jó kapcsolat megmaradt a sportszázad tagjaival, hiszen egy nagyszerű közeget jelentett számomra. Itt az adminisztráció leköti a munkaidőm, utána viszont az Altiszti Akadémia kiváló sportolási lehetőségeket biztosít. Emellett a Pécsi Tudományegyetem levelező képzésén öttusa szakedzőnek tanulok. Ha meglesz a diplomám, az is egy csomó új lehetőséget fog hozni" – fogalmazott Bea, akinek nem okoz problémát összeegyeztetni a munkát a tanulással. „Abban hiszek, hogy arra van az embernek ideje, amire akarja. Sportolóként szinte belekényszerültem, hogy beosszam az időmet, tehát ez nekem abszolút nem okoz nehézséget."

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az egyenruha, Józan Beáta őrmester úgy fogalmazott: az a rend és fegyelem, amit a sport képvisel, egyenruhásként fokozottabban érvényesül.

* * *

1596076820

Karakas Hedvig világbajnoki és kétszeres Európa-bajnok bronzérmes, ifjúsági és junior világ és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok judokát senkinek nem kell bemutatni.

A szolnoki születésű Karakas Hedvig számára a sport kisgyermekkora óta az élete fontos része. Édesapja atletizált, ráadásul katonai szolgálatát is Szolnokon töltötte. „Anyukám is tornatanár, így általános iskolás koromban úsztam, majd fociztam, mellette lábtengóztam, kézilabdáztam, atletizáltam. Aztán elkezdtem dzsúdózni, ami annyira megtetszett, hogy bő egy év után minden más sportágat elhagytam, csak a cselgáncs maradt – mondta Hedvig, aki 2012-ben költözött a fővárosba, ahol először az UTE színeiben folytatta, majd a Budapesti Honvédba igazolt.

A BHSE sportolónője 2017 óta szerződéses őrmesteri rendfokozatban szolgál a Magyar Honvédség Sportszázadában. „Úgy gondolom, hogy a sport és a katonai szolgálat nagyon sok mindenben megegyezik és mint sportoló én is ugyanúgy a hazámat szolgálom, akár egy hivatásos katona – mondta kérdésünkre az őrmester, hozzátéve, nem volt nehéz döntés számára a sportszázadba való belépés, a Magyar Honvédségre pedig biztos pontként tekint.

Az egyenruha számomra a hazaszeretetet és az összetartozást jelenti, az egyéni sportérdekek mellett az ország és a Magyar Honvédség hírnevét öregbítem amikor a szőnyegre lépek. Ilyenkor úgy érzem, az egész haderő mögöttem áll – mondta Karakas Hedvig őrmester, aki a sport befejezése után hivatásos katonai szolgálatban is gondolkodik.  

A magyar sportolónőért a hamarosan rajtoló tokiói olimpiai játékokon is izgulhatunk, ahol 57 kilogrammban biztos indulónak számít.

Címkéknőnap