Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakállt és bajuszt növesztettek a pilóták

Szöveg: Hraskó István | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 11. 8:25

Hagyománnyá vált, hogy a kecskeméti repülőbázis hajózói novemberben szakállt és bajuszt növesztenek, csatlakozva a Movember kampányhoz. Most viszont a hölgyekre is gondolva, októberre időzítették figyelemfelkeltő és adománygyűjtő akciójukat.

1596071551

Az MH 59.Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózó állománya évről évre novemberben részt vesz a „Movember" elnevezésű nemzetközi mozgalomban, mely a férfiakat érintő daganatos betegségek veszélyeire és a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. A pilóták a szakáll- és bajusznövesztés mellett minden alkalommal adománygyűjtést is szerveznek a bázison a megyei kórház onkoradiológiai központja alapítványa részére.

A hajózók idén is megkapták az engedélyt az ápolt arcszőrzetre Ugrik Csaba dandártábornoktól, a bázis parancsnokától. Egy kicsit azonban „csavartak" a dolgon: az idei akciójukat októberre, a nőket érintő rákbetegségek megelőzésére, a szűrések fontosságára figyelmeztető hónapra időzítették. Az „Octobeard" során a résztvevő férfi katonák bajuszt és/vagy szakállt növesztettek, a hölgyek pedig rózsaszín szalagot viselve jelezték, milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak az időben elvégzett vizsgálatoknak.

1596071552

A hajózók adományaiból összegyűlt 200 ezer forintot Ugrik tábornok november 4-én adta át dr. Svébis Mihálynak, a kórház főigazgatójának és dr. Horváth Zsoltnak, az onkoradiológiai központ vezető főorvosának.

Ugrik dandártábornok elmondta: a hajózó állomány tagjai mindig kiemelten kezelik a kampányt, nagyon fontosnak tartják a figyelemfelhívást, és azt is, hogy valamilyen módon segítsék a daganatos betegek gyógyítását. Az akciónak híre megy a bázison, sokan beszélnek róla, és már így elérik a céljukat. Az persze a feleségektől, barátnőktől – „főnökasszonyoktól" – is függ, hogy a kampány lezárultával is maradhat-e a szakáll…

1596071552

Az adományért dr. Svébis Mihály főigazgató mondott köszönetet, majd viccelődve megjegyezte: minden hónapban szívesen fogadnának a honvédség egy-egy alakulatától ilyen nemes célt szolgáló ajándékot.

Dr. Horváth Zsolttól, az onkoradiológiai központ vezető főorvosától megtudtuk: hazánkban évente ezernél is több nő hal meg méhnyakrák miatt, pedig ez a betegség gyakorlatilag teljesen megelőzhető lenne. Emlőrákkal is évente 8 ezer új beteget diagnosztizálnak, a szűrési behívásra pedig még mindig csak a címzettek 40 százaléka megy el vizsgálatra.

A hajózóktól kapott adományt az onkoradiológiai központ új eszközökre vásárlására, például gyógyszerpumpára tervezi költeni. Ugyanakkor szeretnének egy társalgót is kialakítani a betegek részére. Távolabbi céljuk pedig a kardio-onkológiai ellátás elindítása, ehhez azonban már lényegesen több forrás szükséges.

1596071552