Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakkiképzésen a geoinformációs állomány

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy |  2019. május 20. 18:47

A Bujáki Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központban tartott három napos térképészeti és meteorológiai szakkiképzést az MH Geoinformációs Szolgálat.

1599203064
Az ország számos alakulatától érkeztek térképészek és meteorológusok, akik az elméleti tudásfrissítés után tereptani foglalkozáson vettek részt. A térképészek a szintezést gyakorolták, amely eljárást a magasságkülönbségek meghatározására használják, valamint a geodéziai mérések közül ez az egyik legfontosabb. A katonák a feladatot szintezőműszer és szintezőléc segítségével végezték el, a leolvasások különbségeiből pedig meghatározták a pontok magasságkülönbségét, amit jegyzőkönyvben rögzítettek. Ez az eljárás nagy méretarányú felméréseknél, terepi pontok, objektumok magasságának a meghatározására is alkalmazható.

1599203064
A meteorológus állomány a már meglévők mellett egy új eljárásrendet dolgozott fel, amely a jövőben előremutató és gördülékeny munkamenetet fog eredményezni. Továbbá a résztvevők kiképzést kaptak a katonai meteorológiai információs rendszer biztonságos használatáról is. Tereptani foglalkozás keretén belül a meteorológiai asszisztensek észlelő gyakorlatot tartottak, amihez az időjárási körülmények kiválóan megfeleltek.

1599203064
A szerző felvételei